15 Temmuz’un direnişi ASBÜ’de anıldı: "Zaferin Adı Türkiye" konferansı büyük ilgi gördü
15 Temmuz’un direnişi ASBÜ’de anıldı: "Zaferin Adı Türkiye" konferansı büyük ilgi gördü
İçeriği Görüntüle

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının ardından sosyal medyada dolaşıma giren bazı içerikler, soru kitapçıklarının sınav bitmeden önce paylaşıldığı iddialarını gündeme taşıdı. Bu iddiaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçerek kapsamlı bir inceleme başlattı.

29 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TRT Haber’de yaptığı açıklamada, erken paylaşım iddialarına yönelik 29 kişi hakkında idari soruşturma başlatıldığını duyurdu. Soruşturma kapsamında, sınav kitapçıklarını izinsiz şekilde paylaşanlar arasında bir okul yöneticisinin de bulunduğu belirtildi.

Bakan Tekin, “29 kişiyle ilgili soruşturma açıldı, okuldaki. Biz idari soruşturma yaparız, idari soruşturma neticesinde ilgiliye disiplin cezası uygulayabiliriz. İdari soruşturmanın sonucunda da eğer ceza davası açılması gereken bir durum varsa ceza davası da açılır. Ve ilgililer en ağır şekilde cezalandırılır.” dedi.

ÇALINMA İDDİALARI DOĞRU MU?

Gündeme gelen "sorular çalındı" iddialarına net bir yanıt veren Bakan Tekin, bu söylentileri kesin bir dille yalanladı. TRT Haber'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Araştırmamızı yaptık. 10.45'te biten sözel oturumu soruları hakkında soruşturma açılan bir idarecimiz tarafından fotoğraflanmış, PDF'ye dönüştürülmüş ve 11.57'de paylaşılmış. Biz teknik arkadaşlarımızla o PDF görüntülerini inceledik. Bir kere bizim PDF materyalimiz değil. Yani soruların çalındığı iddiası külliyen yalan, böyle bir olay yok.”

719 ÖĞRENCİNİN TAM PUAN ALMASI ŞAİBE Mİ?

Kamuoyunda 719 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci olması da tartışma konusu oldu. Bu konuda da açıklama yapan Tekin, öğrencilerin ek kaynağa ihtiyaç duymadan sınava hazırlandığını belirtti ve şunları söyledi:

“Biz soruları, öğrencilerin müfredata bağlı kalarak çalıştıkları kaynaklardan hazırlıyoruz. Bu nedenle bu kadar öğrencinin başarılı olması şaşırtıcı değil.”

ZORUNLU LİSE EĞİTİMİ KISALIYOR MU?

Eğitim süresine ilişkin bir başka merak edilen konu ise zorunlu lise eğitiminin iki yıla düşürüleceği yönündeki iddialardı. Bu konuda da değerlendirmede bulunan Bakan Tekin, mevcut 12 yıllık zorunlu eğitimin son 4 yılıyla ilgili bir tartışma yürütüldüğünü belirtti. Tekin şunları söyledi:

“Bizim Bakanlık'taki ilgili arkadaşlar bu konuyu izliyorlar, değerlendiriyorlar. Bu konuda entelektüeller, akademisyenler, sivil toplum örgütleri, meslek birlikleri, iş dünyası değişik açıklamalar yaptı. Lehinde açıklama yapanlardan önerisi olanlar var. Biz bütün bunları değerlendireceğiz. Nihayetinde bu, Bakanlık olarak tek başımıza bizim vereceğimiz bir karar değil, bu bir yasal düzenleme konusu.”

Kaynak: Haber Merkezi