Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, İstanbul'da düzenlenen IDEF 2025 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda gerçekleştirdikleri haftalık bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye’deki gelişmeler ve İsrail’in saldırıları hakkında kritik açıklamalarda bulunan kaynaklar, Suriye yönetiminin Türkiye'den resmi destek talebinde bulunduğunu açıkladı.

SURİYE YARDIM TALEBİNDE BULUNDU

MSB kaynakları, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve istikrarına verdiği önemi bir kez daha vurgularken, şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye’den İsrail'in Batı Şeria’yı ilhak kararına sert tepki
Türkiye’den İsrail'in Batı Şeria’yı ilhak kararına sert tepki
İçeriği Görüntüle

“Milli Savunma Bakanlığı olarak, Suriye'nin yeni hükümetiyle yakın bir iş birliği içinde çalışmaktayız.

Suriye yönetimi tarafından, savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve başta DAEŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında Türkiye'den resmi destek talep edilmiştir.

Bu doğrultuda, savunma kapasitesini artırmaya yönelik eğitim, danışmanlık ve teknik destek sağlanması için çalışmalarımız devam etmektedir.”

MSB yetkilileri, Türkiye’nin öncelikli amacının Suriye’nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemek ve bölgede kalıcı barışın tesisine katkı sunmak olduğunu belirtti.

İSRAİL SİYASİ DENGELERE ETKİ EDİYOR

Kaynaklar, İsrail’in Şam’a yönelik son saldırılarının özellikle Dürzi nüfusun yoğun yaşadığı Süveyda bölgesinde Şam yönetimiyle gerilimi tırmandırdığını ifade etti. Bu durumun Suriye içindeki siyasi dengelere doğrudan etki ettiğine dikkat çekildi.

ANLAŞMA GÖZLEM ALTINDA

Terör örgütü SDG'nin, Suriye yönetimiyle yürüttüğü entegrasyon süreciyle ilgili bir soru üzerine Bakanlık kaynakları şu değerlendirmeyi yaptı:

“Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının korunması ülkemiz ve bölge istikrarı açısından vazgeçilmezdir.

10 Mart’ta Suriye Hükümeti ile SDG terör örgütü arasında varılan uzlaşının sahadaki yansımalarının bir an önce görülmesi, söz konusu istikrara katkı sağlayacaktır.

SDG, yaptığı anlaşmaya uyduğunu somut şekilde göstermek zorundadır. Gelişmeler ilgili kurumlarımızla birlikte yakından izlenmektedir.”

Kaynak: Haber Merkezi