Anadolu Bağdat Demiryolu Hattı üzerinde yapılmış bulunan “Direksiyon Binası” Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya ilk geldiği günlerde konakladığı Ziraat Mektebi’nden sonraki konut ve karargâhı olma özelliği taşıyor.
Anadolu Bağdat Demiryolu Hattı Ankara’ya ulaştığında (31 Aralık 1892) Ankara İstasyonu yönetim yapılarından olmak üzere inşa edilmiş bulunan “Direksiyon Binası” uzunca bir süre, Kurtuluş Savaşı’nın Ankara’daki merkez üssü olmuş.
1920-1922 yılları arasında Ankara Hükümeti Reisi ve TBMM orduları başkumandanı Mustafa Kemal’in aldığı çok önemli kararlara tanıklık eden bu binada Kurtuluş Savaşı’nın harekât planları hazırlanmış. 21 Ekim 1921 tarihinde Fransızlarla yapılan Ankara Anlaşmasının görüşmeleri bu binada yapılmış, imzası yine bu yapıda gerçekleştirilmiş.
24 Aralık 1964’te açılan Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi iki kattan oluşuyor. Üst katında Atatürk’ün çalışma, toplantı ve yatak odası ile Fikrîye Hanım’ın ikamet ettiği oda bulunuyor.
Müze yapısının alt katı Demiryolları Müzesi olarak düzenlenmiş. Bu bölümde Anadolu’da işleyen ilk trenden günümüze ulaşan süreçte biriktirilmiş demiryolu eşya ve belgeleri sergileniyor.
Atatürk’ün Vagonu: Mustafa Kemal Atatürk’ün 1935-1938 yılları arasında yaptığı yurt gezilerinde kullandığı, Alman Linke-Hofman firmasına yaptırılan ünlü “Beyaz Tren”in günümüze kalan tek vagonu da müzenin yanı başında tüm özgünlüğü korunarak sergileniyor.
Müze hafta içi her gün 09.00 – 12.00 ile 13.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.