Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu’nun (FAS) 2024 yılı raporuna göre, Çin, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore, son 40 yılda nükleer başlık stoklarını 700’den fazla arttırdı. 

SÜPER GÜÇLERDEN YENİ NÜKLEER HAMLELER

Dünyanın en güçlü ülkeleri olan ABD, Rusya ve Çin’in, nükleer silah sistemlerini güçlendirmek için yeni adımlar attığı iddia ediliyor. ABD, gizli yer altı tesislerinde nükleer deneme programlarını yeniden başlatma kararı alırken, Rusya ve Çin’in de yeni tesisler inşa ettiği bildiriliyor.

FAS verilerine göre, dünyada toplam 12.121 nükleer başlık bulunuyor ve bunların yüzde 88’i ABD ve Rusya tarafından kontrol ediliyor. Rusya’nın 5.580, ABD’nin ise 5.044 nükleer başlığa sahip olduğu tahmin ediliyor. Diğer nükleer gücüler ise Fransa, İngiltere, Hindistan, İsrail, Pakistan ve Kuzey Kore.

N Ü K L E E R

BİNLERCESİ KULLANIMA HAZIR BEKLİYOR

ABD ve Rusya arasındaki son silah kontrol anlaşmalarından biri olan Yeni START Anlaşması, tarafların nükleer stokları konusunda bilgi paylaşmasını öngörüyordu. Ancak 2024 itibariyle bu bilgi paylaşımının durduğu bildirildi.

Özgür Özel’e yumruk atan Selçuk Tengioğlu’nun ilk ifadesi ortaya çıktı! Özgür Özel’e yumruk atan Selçuk Tengioğlu’nun ilk ifadesi ortaya çıktı!

FAS raporuna göre, şu an dünyada 9.585 nükleer başlık aktif olarak askeri cephaneliklerde bekletiliyor. Bunların 3.900’ü, füze sistemlerine entegre edilmiş durumda ya da bombardıman uçaklarında bulunuyor. Ayrıca, ABD’de 1.300, Rusya’da ise 1.200 nükleer başlığın emekliye ayrıldığı ancak hâlâ sökülmediği belirtiliyor.

N Ü K L E E R1

"NÜKLEER SAVAŞ KÜRESEL FELAKETE YOL AÇABİLİR"

Bilim insanları, nükleer silahların yıkıcı etkilerine dair ciddi uyarılarda bulunuyor. Michigan Teknoloji Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, sadece 100 nükleer başlıklı bir savaşın bile tüm dünyayı etkileyebilecek bir felakete neden olabileceğini ortaya koydu.

Profesör Joshua Pearce’a göre, nükleer patlamalar sadece hedef alınan ülkeleri değil, tüm gezegeni etkileyebilecek iklim ve ekolojik tahribata yol açabilir.

Geçmişte, dünya genelinde 70.300’e kadar çıkan nükleer başlık sayısı, Soğuk Savaş’tan sonra silah kontrol anlaşmaları sayesinde azalmıştı.

N Ü K L E E R2

Kaynak: Haber Merkezi