Milli Eğitim Akademisi kapsamında öğretmen adaylarına yönelik eğitim süreci değişiyor. Adaylar, yalnızca bilgiyi öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda bu bilgiyi sınıf ortamında nasıl kullanacaklarını da öğrenecekler. Akademide görev yapacak eğitimciler ise deneyimli öğretmenler ve akademisyenlerden seçilecek.
Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural, yeni sistemi şu sözlerle özetledi:
"Özellikle uygulama becerileri bizim için çok önemli. Yani kişinin bilgisi kadar bu bilgiyi sınıfa nasıl taşıdığını, kendi hitap ettiği öğrenci kitlesine nasıl aktardığı meselesi dolayısıyla biz akademide uygulamalı beceri setini kazansın isteriz. Öğretmenlerin öğretmen yetiştirme sürecine dahil olacağı bir dönemle karşılaşacağız. Uzman ve başöğretmen unvanına sahip öğretmenlerimiz yapılacak çeşitli değerlendirmeler sonucunda eğitim personeli olarak istihdam edilebilecek. Üniversitelerde doktor öğretim üyesi ve üstün unvanlarda bulunan kişiler bize gelip eğitim personeli olabilecek."
KPSS TARİH OLUYOR
Öğretmen adayları için KPSS şartı kaldırıldı. Yeni dönemde adaylar, Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki aşamalı sınava tabi tutulacak.
SINAV YAPISI VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİ NASIL?
AGS kapsamında adaylara 80 soru, ÖABT’de ise 50 soru yöneltilecek. AGS için 110 dakika, ÖABT için ise 90 dakika süre tanınacak. Her iki testin yüzde 50 ağırlıklı ortalaması alınarak sıralama yapılacak.
Sınav içerikleriyle ilgili olarak Vural şu bilgileri verdi:
"80 soru AGS 50 soru da ÖABT testinden iki ayrı testin yüzde 50 ayrı ortalaması alınarak 17 alan bu şekilde seçilecek. Başta İngilizce, Fransızca olmak üzere 10 yabancı dil alanımız ise hem YDS‘ye hem AGS‘ye girecek. Sözel ve sayısal yetenek yüzde 18.75’lik bir ağırlığa sahip olacak; eğitimin temel kavramları ve kuramları dediğimiz yüzde 30, mevzuat yüzde 10, coğrafya yüzde 10, tarih yüzde 12,5 şeklinde bir ağırlığı olacak."
TEORİ VE PRATİK BİR ARADA
Yeni sistemde öğretmen adayları azami 14 aylık bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Bu süreç hem teorik hem de uygulamalı modüllerden oluşacak. Başarı puanı, yüzde 40 teorik ve yüzde 60 uygulamalı eğitimlerden elde edilen performansa göre belirlenecek.
ESKİ EĞİTİM MERKEZLERİ AKADEMİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Bakanlık, daha önce hizmet içi eğitim merkezi olarak faaliyet gösteren yapıları yeniden düzenliyor. Bu merkezler artık "eğitim uygulama merkezleri" adıyla hizmet verecek. Yeni yapılanma kapsamında birçok ilde yeni akademi binaları kurulacak.
Cevdet Vural, konuya ilişkin taleplerin yoğun olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Daha önce öğretmen yetiştirme ve geliştirme genel müdürlüğü olarak hizmet içi eğitim merkezlerimiz vardı, bunların hepsi eğitim uygulama merkezlerine dönüştüler. İlave binaları da şu an değerlendirme süreci devam ediyor. Çok yoğun bir talep var, hemen hemen bütün illerimiz kendi ilinde akademiye ait bir merkezin açılmasını istiyor."
HANGİ İLLERDE KURULACAK?
İlk etapta İstanbul, Ankara, Erzurum, Mersin, Rize, Aksaray ve Tokat, akademi binalarının kurulacağı şehirler olarak belirlendi. Ancak eğitim planlamaları ve yerel ihtiyaçlara göre başka illerde de akademi merkezleri açılabilecek.
Vural, açılacak yeni merkezlerle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Biz amaca uygunluk noktasında bir değerlendirme yapacağız. Hangi alanda orada eğitim planlıyorsak, buna dair en uygun şartları hangi il sunuyorsa, o ilin değerlendirilmesini planlıyoruz."