Tarım ve Orman Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında, hükümlü ve yükümlülerin istihdam edilmesini hedefleyen iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, ormanların korunması, ağaçlandırma faaliyetleri ve ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin topluma kazandırılması amacını taşıyor.
BAKAN YUMAKLI: “ORMAN VARLIĞINI ARTIRAN ÜLKELER ARASINDAYIZ”
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin son yıllarda orman varlığını en çok artıran ülkelerden biri olduğunu söyledi. FAO’nun raporlarına göre Türkiye’nin Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 4’üncü sırada yer aldığını belirten Yumaklı, “Her yıl ortalama 500 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz” dedi. Yumaklı, orman yangını çıkan bölgelerde farklı amaçlarla yapılaşma yapılmasının mümkün olmadığını da yineledi.
TUNÇ: “CAYDIRICILIĞI ARTIRDIK, 620 ADALET ORMANI OLUŞTURDUK”
Adalet Bakanı Tunç, orman yangınlarına karşı cezaların artırıldığını belirterek, “Tedbirsizlik nedeniyle yangına sebep olanlar 3 yıla kadar, kasıtlı olanlar 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Terör amacıyla çıkarılan yangınlarda müebbet hapis cezası uygulanıyor” dedi. Tunç ayrıca, bugüne kadar 620 adalet ormanı oluşturduklarını ve 2 milyon 829 bin ağaç diktiklerini açıkladı.
400 BİN HÜKÜMLÜ ORMANLARA KATKI SUNDU
Son 6 yılda 400 bin hükümlü ve yükümlünün orman bakımı, fidan yetiştiriciliği ve ağaçlandırma çalışmalarına aktif şekilde katıldığını vurgulayan Tunç, denetimli serbestlik kapsamında da birçok hükümlünün yeşil vatan için çalıştığını dile getirdi.
TUTUKLULAR TARIM VE HAYVANCILIKLA BULUŞUYOR
Protokolle birlikte, İş Yurtlarında görev alan hükümlü ve tutuklulara hijyen, gıda güvenliği ve tarım alanında eğitim verileceği açıklandı. Ayrıca el sanatları, veteriner hizmetleri, iş makineleri operatörlüğü gibi farklı alanlarda mesleki kurslar düzenlenecek. Her iki bakanlık, ihtiyaç duydukları mal ve hizmetlerde karşılıklı temin mekanizması da kuracak.
60 BİN HÜKÜMLÜ HER YIL AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR
Bakan Tunç’un verdiği bilgiye göre Türkiye genelinde 374 İş Yurdu Müdürlüğü ve 1.700 atölye ve tesisle hizmet veriliyor. Bu sistem içerisinde yılda ortalama 60 binden fazla tutuklu ve hükümlü aktif şekilde çalışarak hem rehabilite ediliyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
YEŞİL VATAN İÇİN ADALET VE TARIM ELELE
İki bakanlığın ortak imzasıyla yürürlüğe giren protokol, sadece ağaçlandırma çalışmalarıyla sınırlı kalmıyor. Üretim, eğitim ve rehabilitasyon hedefli çalışmalarla hem doğa korunuyor hem de hükümlüler topluma kazandırılıyor. Yetkililer, bu sürecin toplumsal faydayı büyüteceğini ve orman yangınlarına karşı caydırıcılığı daha da artıracağını belirtti.