5-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği kongrede kendini feshettiğini ve silahlı mücadeleyi sona erdirdiğini açıklayan terör örgütü PKK, bu kararını kamuoyuna yazılı bir metinle duyurdu. Açıklamada, örgütsel yapının dağıtıldığı ve silahlı eylem yöntemlerinin terk edildiği vurgulandı. Bu tarihi kararla birlikte gözler, sürecin sahadaki uygulamasına çevrildi.

Ankara’da Doğayla İç İçe Handpan Atölyesi: Sesin Şifasıyla Buluşma
Ankara’da Doğayla İç İçe Handpan Atölyesi: Sesin Şifasıyla Buluşma
İçeriği Görüntüle

En kritik aşamalardan biri, örgütün gerçekten silah bırakıp bırakmadığının teyidi olacak. Bu noktada sürecin yönetimi ve takibi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından sağlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “MİT ve diğer birimlerimiz herhangi bir yol kazasının yaşanmaması için süreci takip edecek” ifadelerini kullanmıştı.

SÜREÇ HAZİRAN SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

PKK’nın fesih kararı sonrası başlayan izleme ve denetleme sürecinin haziran ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Silah bırakma mekanizmaları hem yurt içinde hem de Irak ve Suriye’de eşzamanlı olarak devreye girecek. PKK’nın bağlantılı unsurlarının bulunduğu bölgelerde teslimatın nasıl yapılacağı netleşti.

SİLAH TESLİMİ İÇİN ERBİL VE SÜLEYMANİYE’DE KOMİSYONLAR KURULUYOR

Irak’ın kuzeyindeki Erbil ve Süleymaniye şehirlerinde silahların teslimi için iki ayrı komisyon oluşturulacak. Bu komisyonlarda Irak Merkezi Hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve MİT yetkilileri ortak görev yapacak. Aynı şekilde Suriye’de de ilgili aktörlerle işbirliği sağlanacak.

Türkiye sınırları içinde ise süreç tamamen MİT’in kontrolünde yürütülecek. Silahların toplanması, teslimi ve bertarafı dahil tüm adımlar MİT denetiminde kayıt altına alınacak.

SÜRECİN RESMİLEŞMESİ İÇİN KALIN’IN RAPORU BEKLENİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin PKK’nın silah bıraktığını resmen kabul etmesi, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacağı kapsamlı rapora bağlı olacak. Kalın’ın hazırlayacağı rapor, sürecin ciddiyetle yürütülüp yürütülmediğini ortaya koyacak ve devletin nihai kararını şekillendirecek.

MİT SAHADA 7/24 TAKİPTE

Silahların hangi aşamalarda teslim edildiği, sürecin kimler tarafından koordine edildiği, örgütün bağlantılı diğer unsurlarının ne yönde pozisyon aldığı gibi tüm detaylar MİT’in teknik ve istihbari imkanlarıyla 7 gün 24 saat takip edilecek.

Yetkililer, sürecin kırılgan ancak stratejik önemde olduğunu vurgularken, nihai hedefin “terörsüz Türkiye” vizyonunu sahada da hayata geçirmek olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi