Kurul, Apple ile birlikte hem sıfır hem de ikinci el Apple ürünlerinin satışında faaliyet gösteren firmalar arasında fiyat koordinasyonu olup olmadığını araştırmak üzere yürütülen soruşturmanın kapsamını genişletme kararı aldı. Yeni kapsamda soruşturma, yalnızca Apple’ı değil, aynı zamanda Premium satıcılar ve Fintegre platformunun işleticisi dahil olmak üzere çeşitli firmaları da kapsıyor.
Soruşturma kapsamında adı geçen firmalar şu şekilde:
Apple
Troy
Easycep
Gürgençler
HB İletişim
Fintegre
MediaMarkt
Teknosa
SORUŞTURMA İLK OLARAK ŞUBAT 2025’TE BAŞLATILMIŞTI
Rekabet Kurulu, 27 Şubat 2025 tarihinde aldığı kararla, Apple'ın kendi markasına ait ürünlerin yeniden satış fiyatlarını belirleyerek ya da geri alım piyasasında bazı teşebbüslerin fiyatlarını koordine ederek 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal etmiş olabileceği şüphesiyle ilk soruşturmayı başlatmıştı.
Soruşturma kapsamındaki ilk firmalar şunlardı:
Apple
Destek Bilişim
Easycep
Getmobil
HB Bilişim
REKABETİ SINIRLAMA ŞÜPHESİ ÜZERİNE ÖN ARAŞTIRMA YAPILDI
Aynı tarihte, Apple’ın Fintegre sistemi aracılığıyla rekabete hassas verileri paylaşarak pazarda rekabeti kısıtlamış olabileceğine dair şüpheler üzerine ön araştırma başlatıldı. Apple’ın yanı sıra yeniden satıcılar ve Fintegre sistemine veri sağlayan firmaların da rekabeti sınırlandırıcı uygulamalarda bulunmuş olabileceği değerlendirildi.
Ön araştırma kapsamında incelenen firmalar:
Apple
Troy
Gürgençler
Fintegre
MediaMarkt
Teknosa
Vatan Bilgisayar
SORUŞTURMA 10 MAYIS’TA RESMEN GENİŞLETİLDİ
Ön araştırma bulgularının ardından, 10 Mayıs 2025 tarihli Rekabet Kurulu toplantısında alınan kararla, yukarıda adı geçen firmalar hakkında resmi soruşturma açılmasına karar verildi. Ayrıca bu yeni soruşturmanın, 27 Şubat’ta başlatılan ilk soruşturmayla birleştirilerek yürütülmesi benimsendi.
AMAÇ REKABETİN KORUNMASI
Rekabet Kurumu'nun başlattığı bu soruşturmayla, Türkiye'deki tüketici elektroniği pazarında faaliyet gösteren firmaların rekabeti engelleyici herhangi bir eylemde bulunup bulunmadığı derinlemesine incelenecek. 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesi, rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları, uyumlu eylemleri ve teşebbüs birliklerinin bu tür kararlarını yasaklıyor.