CHP yönetimi, son dönemde bazı belediyelerine yönelik yapılan adli operasyonları “siyasi baskı ve yargı yoluyla sindirme girişimi” olarak değerlendirmişti. Ancak bağımsız yargının işlettiği adli süreçlerin partiler üstü yürütüldüğü istatistiksel verilerle ortaya konuldu.

Ekrem İmamoğlu Sahte Diploma İddiasıyla Hakim Karşısına Çıkacağı Tarih Belli Oldu
Ekrem İmamoğlu Sahte Diploma İddiasıyla Hakim Karşısına Çıkacağı Tarih Belli Oldu
İçeriği Görüntüle

İçişleri Bakanlığı’nın 2024 yılına ait resmi kayıtlarına göre, sadece bir yıl içerisinde 176 belediye hakkında adli işlem izni verildi. Bu belediyeler arasında CHP, AK Parti, MHP, HDP ve İYİ Parti’ye mensup başkanlar bulunuyor.

Soruşturma izni verilen belediyelerin partilere göre dağılımı şöyle;

AK Parti: 59 belediye
CHP: 58 belediye
MHP: 21 belediye
HDP: 10 belediye
İYİ Parti: 7 belediye

Bu dağılım, adli süreçlerin sadece CHP'li belediyelerle sınırlı olmadığını; en fazla soruşturma izninin AK Parti’li belediyelere verildiğini gözler önüne seriyor.

BAKLAVA KUTULARINDA RÜŞVETTEN SAHTE İHALELERE…

Yargıya taşınan belediye dosyalarında “zimmet, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, FETÖ üyeliği, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” gibi çok sayıda suçlama yer alıyor. Bazı belediyelerde baklava kutularına saklanan döviz cinsinden rüşvetler, sebze taşınıyormuş gibi gösterilen hayali ihaleler ve ruhsat tehdidiyle alınan yüklü bağışlar gündeme gelmişti.

Yargı sürecine giren dosyaların detayları, parti ayrımı gözetmeksizin her belediyede hukukun işlediğini ve kamu kaynaklarını kötüye kullananlara karşı adli mekanizmanın harekete geçtiğini ortaya koyuyor.

24 BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI, HAPİS VE YURT DIŞI YASAĞI ALANLAR VAR

Sadece 2014–2017 yılları arasında İçişleri Bakanlığı’nın verdiği izinlerle 24 belediye başkanı hakkında çeşitli suçlardan tutuklama, hapis cezası veya yurt dışı çıkış yasağı verildi. İşte farklı partilere mensup belediye başkanlarıyla ilgili bazı örnekler:

Adana/Ceyhan (AK Parti): A.Ö., FETÖ üyeliğinden tutuklandı
Afyonkarahisar (MHP): M.Z., imar usulsüzlüğü nedeniyle 1 yıl 15 gün hapis cezası aldı
Burdur/Bucak (AK Parti): S.M., FETÖ üyeliği nedeniyle tutuklandı
Bursa/Mudanya (CHP): K.M., görevi kötüye kullanmadan 5 yıl hapis
Elazığ (AK Parti): S.S., 1 yıl 10 ay hapis cezası aldı
Sakarya/Pamukova (Bağımsız): K.T., zimmet ve sahtecilikten 12 yıl 19 ay hapis
Şırnak/Uludere (HDP): S.U., ihaleye fesat suçundan 3–4 yıl arası hapis
Yalova/Subaşı (CHP): V.Y., FETÖ üyeliği nedeniyle yurt dışı çıkış yasağı aldı

YARGIYA “SİYASİ BASKI” ALGISI TUTMADI

Bazı CHP yöneticileri ve medya kanalları, belediyelerine yönelik adli operasyonların arkasında “yargının siyasallaştığı” iddiasını dillendirmiş, yolsuzluk soruşturmalarının meşruiyetini sorgulamaya çalışmıştı. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın verileri, operasyonların tüm siyasi partileri kapsayan kapsamlı bir mücadele olduğunu ve bu iddiaların temelsiz olduğunu gösterdi.

YOLSUZLUĞA KARŞI PARTİLER ÜSTÜ MÜCADELE

Gerek görevdeyken gerekse görevden ayrıldıktan sonra adli makamlara hesap veren belediye başkanları, yargının tarafsızlığına olan inancı güçlendiriyor. CHP dahil tüm partilere yapılan soruşturmalar, kamu kaynaklarını kötüye kullanan herkesin yargı önünde eşit olduğunu ve hukukun üstünlüğünün uygulandığını bir kez daha ortaya koydu.

Kaynak: Haber7