Sinema emektarı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema Televizyon Bölümü kurucularından Prof. Dr. Sami Şekeroğlu'ndan kötü haber geldi. Şekeroğlu, 87 yaşında hayata veda etti. Vefatının ardından Sami Şekeroğlu’nun kariyeri ve biyografisi merak konusu oldu. Peki, Sami Şekeroğlu kimdir? İşte, Sami Şekeroğlu’nun merak edilen biyografisi…

Sami Şekeroğlu kimdir?

26 Şubat 1937'de Elazığ'ın Harput bölgesindeki Hüseynik köyünde doğan Sami Şekeroğlu, annesi Bedriye ve sesiyle tanınan babası Ali Feyzi Efendi'nin oğludur. Çocukluk yılları ailesinin Elazığ'daki üzüm bağlarında geçen Şekeroğlu, ilkokulu Hüseynik'te, ortaokulu ise Elazığ ve Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır. Lise yıllarında tiyatro, sinema, edebiyat ve resimle ilgilenerek sanatla dolu bir yaşamın temellerini atıştır.

Liseyi bitirdikten sonra İstanbul'a gelen Şekeroğlu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nde eğitim alırken Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Ahmet Kutsi Tecer ve Ali Avni Çelebi gibi önemli isimlerden dersler aldı. Akademideki eğitimi sırasında Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Abdi İpekçi gibi isimlerle tanışıp Yön dergisinde yazılar yazmaya başladı. Şiir matineleri ve konferanslar düzenleyen Şekeroğlu, sanatçı Atilla İlhan'ın kariyerinde önemli bir yer tutan bir etkinliğin de düzenleyicileri arasındaydı.

1967'de kurduğu Türk Film Arşivi'ni 1969'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne devreden Şekeroğlu, bu adımla Akademi Film Arşivi'nin ve dolayısıyla Türkiye'deki sinema arşivciliğinin temellerini atmıştır. 1974'te Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Merkezi bünyesinde ilk sinema müzesini kurarak akademik eğitime büyük bir katkı sağlamıştır. 1985 yılında "Toprak Adamları" adlı deneysel kısa filmiyle Kültür Bakanlığı Sinema Ödülünü kazanmıştır.

Şehit Teğmen Ceyhun Kalyoncu kimdir? Şehit Teğmen Ceyhun Kalyoncu kaç yaşında, nereli? Şehit Teğmen Ceyhun Kalyoncu kimdir? Şehit Teğmen Ceyhun Kalyoncu kaç yaşında, nereli?

Ödülleri

Şekeroğlu, Türkiye sinemasının hem eğitim hem de arşivleme alanında öncülerinden biri olmuş, 2023'te Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne layık görülmüştür. Ayrıca 1992 yılında Altın Koza Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü kazanarak sinema alanındaki başarıları tescillenmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ