Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Toplantıda ekonomiye dair önemli mesajlar veren Karahan, sıkı para politikasının etkilerinin görülmeye başlandığını belirterek, “Dezenflasyon süreci başladı” dedi.
İç Talep Güçlü Ama Uyuma Girecek
İlk çeyrekte iç talebin beklenenden güçlü seyrettiğini kaydeden Karahan, ikinci çeyrekten itibaren talebin enflasyonla daha uyumlu hale geleceğini ifade etti. Mayıs verilerinin Nisan ayına göre daha düşük enflasyona işaret ettiğini belirten Karahan, özellikle hizmet enflasyonundaki gerilemeye dikkat çekti.
Kira ve Eğitim Fiyatları Hizmet Grubunu Zorluyor
Hizmet grubundaki düşüşe rağmen kira ve eğitim fiyatlarının yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirten Karahan, kur etkisinin ise geçmiş dönemlere kıyasla daha sınırlı kaldığını dile getirdi.
Gıda Fiyatlarında Risk: Zirai Don
Zirai don gibi mevsimsel faktörlerin gıda fiyatları üzerinde risk oluşturduğunu söyleyen Karahan, Nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin durakladığını aktardı. Gerekli görülmesi halinde ilave adımların atılabileceğini de sözlerine ekledi.
TL’ye Güven Artıyor, Döviz Talebi Zayıflıyor
Finansal piyasalardaki gelişmeleri de değerlendiren Karahan, Türk lirasına olan ilginin arttığını, dövize olan talebin ise zayıfladığını belirtti. “Finansal istikrar güçlenmeye başladı. Tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamaları şu şekilde:
“Mart ve nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında TCMB olarak proaktif bir biçimde adımları attık.
ABD dolar endeksi ve küresel borsalarda iki yönlü keskin değişim oldu. Uzun vadeli tahvil faizlerinde haber akışlarına bağlı olarak dalgalanma gördük. Bu dalgalanmalar bilançolar üzerinden makrofinansal riskleri artırıyor. Korumacı önlemlerin etkisiyle ABD başta olmak üzere tüm büyük ekonomilerde büyüme beklentiler geriledi. Euro Bölgesi büyümesindeki değişimler özel bir öneme sahip. En önemli dış ticaret ortaklarımızdan Almanya’nın 2025 büyüme tahmini 0’a güncellendi. Dış talep göstergemiz 2025 yılında zayıflayan bir küresel büyümeye işaret ediyor.
Sıkı para politikamızın sonuçlarını kademeli bir şekilde almaya devam ediyoruz. 2024 yılı Haziran ayından bu yana dezenflasyon süreci kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Enflasyonun ana eğilimi geriledi. Hizmet enfalsyonundaki düşüş belirginleşti, mal enflasyonu da düşük seviyelerde devam ediyor. Mart ve nisan aylarında finansal piyaslarda gerçekleşen hareketlilik karşısında TCMB olarak gerekli adımları attık. Önümüzdeki dönemlerde de para poltikamızdaki kararlı duruşu sürdürerek dezenflasyonun devamı sağlayacak sürdüreceğiz. Küresel çapta önemli değişimlere şahit oluyoruz. 2 Nisan'da ABD tarafından geniş kapsamlı bir gümrük vergisi paketi açıklandı. Son dönemdeki yumuşamaya rağmen, küresel ticaret ve ekonomiye dair yüksek seviyelerini koruyor. Enerji emtia fiyatlarında belirgin düşüşler gördük. Fiyatlar önceki rapor döneminin altında kalmaya devam ediyor.
Gelişmiş ülkeler için 2025 enflasyon beklentilerini bir miktar artırdı. Tarifeler sonrası daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor. Sıkı para politikası sonucu talep kompozisyonu daha dengeli hala geldi. Kartla yapılan harcamalar tüketimde ivme kaybına işaret ediyor. Tahminlerimiz 2025 yılında cari açığın milli gelire oranının 2024 yılına kıyasla bir miktar daha yüksek olmakla birlikte uzun dönem ortalamalarının altında kalacağını işaret ediyor.
Öncü veriler enflasyondaki düşüş eğiliminin Mayıs ayında da sürdüğüne işaret ediyor. Geldiğimiz noktada Mayıs ayı öncü verilerinin Nisan ayına kıyasla daha düşük bir seyre işaret ettiğini ekleyebilirim. Hizmet enflasyonundaki düşüş belirginleşmektedir. Öncü veriler kur geçişkenliğinin geçtiğimiz yıla göre azaldığını ve enflasyona yansımasının sınırlı olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz ay yurt genelinde gerçekleşen zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için yukarı yönlü riskleri arttırdı.
Enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz
Karahan konuşmasının devamında enflasyonun tahminine yönelik şu ifadeleri kullandı:
2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2026 yıl sonu için yüzde 12 tahminini koruduk.
Piyasaların etkili işleyişinin sürmesi açısından tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. TL varlıklardan çıkış para piyasası fonları kaynaklı. Yaptığımız faiz artışları mevduat ve kredi fiyatlamalarına beklentilerimiz ölçüsünde yansıdı. Mevduat faizlerinin seviyesi TL’ye geçişleri ve tasarrufları destekliyor. Mayısın ilk yarısına ilişkin veriler kredi büyümesinde haftalık bazda yeniden bir yavaşlamaya işaret ediyor.
TL ticari kredi büyümesi aylık büyüme sınırları ve kredi talepleriyle uyumlu bir seviyede devam ediyor. KKM hesaplarında bakiye 17 milyar dolara geriledi. KKM bakiyesinin azalması TL mevduat payını artırarak parasal aktarım mekanizmasını güçlendiriyor.