"Ankara’da 10 Bin 541 Aktif Dernek Var"

İpekoğlu, Ankara’da aktif olarak faaliyet gösteren 10 bin 541 dernek bulunduğunu belirtti. Dernek kurma sürecine dair bilgiler veren İpekoğlu, “Dernek kurmakla ilgili belirli düzenlemeler var. Ancak artık bu işlem oldukça pratik hale geldi. Gerçek ya da tüzel kişiler, dernek kuruluş bildirimini ve tüzüğünü ibraz ettikten sonra, kurucu başkan sıfatıyla geçici yönetim kurulu başkanı olarak başvuruda bulunuyor. Biz de kuruluş bildirimini kabul ediyor ve derneğe alındı belgesi veriyoruz. Böylece dernek resmi olarak kurulmuş oluyor” dedi.

“Günde ortalama 9-10 dernek kuruluyor” diyen İpekoğlu, Ankara'da yaklaşık 1 milyon 130 bin vatandaşın derneklere üye olduğunu, mevcut derneklerin ise 124’ünün kamu yararına dernek statüsünde olduğunu ifade etti. Bu statünün, Cumhurbaşkanı’nın onayı ile verildiğini de ekledi.

Sivil toplum kuruluşlarına dair şeffaflık vurgusu yapan İpekoğlu, “STK’ların yayınlanmasına uygun gördükleri bilgiler, Genel Müdürlüğümüzün web sayfasında yayımlanıyor. Vatandaşlarımız bu bilgilere anlık olarak ulaşabiliyor. Ayrıca müdürlüğümüzün yanı sıra sendikalar ve siyasi partilerle ilgili işlemler de yürütülüyor. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu kapsamında, vatandaşlarımızın yardım toplama talepleri de değerlendiriliyor. Valilik tarafından uygun bulunanlara izin veriliyor, uygun olmayanlara ise ret cevabı veriliyor” diye konuştu.

Proje Desteğinde Lider Ankara

Proje destekleriyle ilgili de bilgi veren İpekoğlu, “Derneklerimizin faaliyetleriyle ilgili proje destekleri sağlıyoruz. Hibeler için sistem üzerinden başvuru yapılıyor. Dernekler projelerini hazırlayıp sisteme giriyor. Biz ön değerlendirmeyi yaparak Bakanlığımıza olumlu ya da olumsuz dönüş sağlıyoruz. Uygun görülen projeler, Sayın Bakanımıza sunuluyor. Onaylanan projelere genel bütçeden destek veriliyor. Bu konuda Ankara, Türkiye’de en fazla proje desteği verilen illerin başında geliyor; hatta ilk sırada yer alıyor diyebilirim” ifadelerini kullandı.Dernek kuruluş sürecinde suistimallerin önlenmesi noktasında da açıklama yapan İpekoğlu, “Aslı ispat edilene kadar tüm bildirimleri doğru kabul ediyoruz. Ancak bir denetim ya da şikâyet durumunda, yerinde yapılan kontrollerle Dernekler Kanunu’nun 19. maddesi kapsamında gerekli tespitler yapılıyor ve adli makamlara bildirimde bulunuluyor” dedi.

Zoraki Mutluluk: Medyada Pozitifliğin Yanıltıcı Yüzü Zoraki Mutluluk: Medyada Pozitifliğin Yanıltıcı Yüzü

Dijital Geçiş

Elektronik Tebligat Zorunlu Hale Geldi

Elektronik tebligat sisteminin devreye girmesiyle birlikte önemli bir kolaylık sağlandığını belirten İpekoğlu, “Eskiden derneklere yapılan tebligatların maliyeti 210 TL’ye kadar çıkabiliyordu. Şimdi ise Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) ile bu maliyet 10 TL’ye kadar düştü. Dernek başkanlarının telefonuna doğrudan PTT aracılığıyla tebligat bilgisi ulaşıyor. Bu hem zaman hem de maliyet açısından büyük avantaj sağladı. Yasada da bu sistemle ilgili zorunluluk yer alıyor. Tüm derneklerimizin bir an önce bu sisteme dahil olmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Beyanname Vermeyen Derneklere Ceza

Son olarak, derneklerin beyanname süreçlerine değinen İpekoğlu, “Nisan ayının sonuna kadar derneklerimizin beyannamelerini takip ettik. 30 Nisan gece yarısına kadar arkadaşlarımızla birlikte görevimizin başındaydık. Ankara’daki yaklaşık 10 bin 500 dernekten 440’ı beyanname vermedi. Bu, Türkiye ortalamasının çok altında, yaklaşık yüzde 7-8’lik bir orana denk geliyor. Türkiye ortalaması ise yüzde 9 civarında. Beyanname vermeyen derneklerle ilgili idari para cezaları uygulanacak. Mevzuat, bildirimlerini zamanında yapmayan derneklerle ilgili idari işlem tesis etmemizi emrediyor. Derneklerimiz, yapacakları işlemleri DERBİS üzerinden bildirirse bu tarz yaptırımlarla karşılaşmazlar” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Cansel Yıldız