Ocak 2025’te yüzde 44 oranında artan tapu döner sermaye ücretleri, 1 Mayıs’ta yayımlanan yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında tekrar artırıldı. Böylece, İstanbul’un Şişli, Kadıköy, Bakırköy gibi ilçelerinde; Ankara’nın Çankaya ve Yenimahalle bölgelerinde ya da Antalya’nın Alanya ve Konyaaltı gibi emlak değeri yüksek bölgelerinde ev alan vatandaşların tapuya ödediği hizmet bedeli 5 bin 324 TL’ye ulaştı. Ocak ayında bu rakam 3 bin 550 TL seviyesindeydi.

ASMMMO Başkanı Bahadır: Bayram tatillerinde beyanname verme süreleri uzatılmalı ASMMMO Başkanı Bahadır: Bayram tatillerinde beyanname verme süreleri uzatılmalı

Emlak değeri görece daha düşük olan ilçelerde ise ocak ayında 2 bin TL civarında olan hizmet bedeli, yapılan zam sonrasında yaklaşık 3 bin TL’ye çıktı.

Tapu-1

YABANCI ALICILARA REKOR ZAM

Türkiye’de gayrimenkul alımı yapan yabancı yatırımcılar için de ciddi bir artış söz konusu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 bin 900 TL olan yabancıya uygulanan tapu hizmet bedeli, önce yıl başında 5 bin 543 TL’ye çıkarılmıştı. Son düzenlemeyle bu bedel yüzde 200 artışla 16 bin 629 TL’ye ulaştı. Bu da yıllık bazda yüzde 332'lik bir zam anlamına geliyor. Artıştan en çok etkilenen gruplar arasında Türkiye’den konut, arsa veya tarla satın alan Suriye, Rusya ve Ukrayna vatandaşları bulunuyor.

Tapu-2

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNE ÇIKIYOR

2024 yılı içerisinde Türkiye genelinde 3 milyondan fazla gayrimenkul satış işlemi gerçekleşti. Bu işlemlerden elde edilen tapu döner sermaye gelirlerinin kullanımı ise şöyle dağılıyor:

  • Yüzde 15’i genel bütçeye,
  • Yüzde 10’u kentsel dönüşüm projelerine,
  • Yüzde 1’i Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK),
  • Yaklaşık yüzde 60’ı ise tapu personelinin maaş ve çeşitli ödemelerine aktarılıyor.

Bu gelir kalemlerinin özellikle kentsel dönüşüm projelerine yönlendirilmesi, deprem riski taşıyan bölgelerdeki yapı stokunun yenilenmesi açısından önem taşıyor.

Tapu

NEDEN ZAM GELİYOR?

Tapu hizmet bedellerine yapılan yüksek oranlı artışların arkasında, İstanbul depremi sonrası artan yapı güvenliği talepleri, personel giderlerinin yükselmesi ve kentsel dönüşümün hızlandırılması hedefleri bulunuyor. Ancak vatandaşlar açısından bu zamlar, gayrimenkul alım maliyetlerini ciddi şekilde artırıyor.

Kaynak: Haber Merkezi