26 Aralık, tarihsel süreçte pek çok önemli karara ve olaya sahne olmuş, Türkiye’nin modernleşme ve gelişim yolculuğunda iz bırakan gelişmeleri sizler için derledik.

1923: KISMİ GENEL AF KANUNU KABUL EDİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, sosyal barışı ve huzuru sağlamak amacıyla hazırlanan kısmi genel af kanunu, 26 Aralık 1923'te TBMM tarafından kabul edildi.

1925: ULUSLARARASI SAAT VE TAKVİM SİSTEMİNE GEÇİŞ

TBMM, uluslararası standartlara uygun saat ve takvim sistemini kabul ederek önemli bir reforma imza attı. Bu kanunla birlikte Türkiye, Gregoryen takvimine resmen geçti.

1938: CHP OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI

Cumhuriyet Halk Partisi'nin olağanüstü kurultayı, 26 Aralık 1938'de Ankara'da toplandı. Bu kurultayda, Mustafa Kemal Atatürk "Ebedi Şef", İsmet İnönü ise "Millî Şef" unvanlarını aldı.

1991: TBMM’DE GERGİN ANLAR

Sosyaldemokrat Halkçı Parti milletvekili Mahmut Alınak, Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada "Biri asker, biri PKK'lı" ifadelerini kullanınca Meclis'te tansiyon yükseldi. Alınak, olaylar sonucu zorla kürsüden indirildi.

1992: İLK ELEKTRİKLİ TREN HİZMETE GİRDİ

Ankara-Haydarpaşa hattındaki ilk elektrikli tren, 26 Aralık 1992'de hizmete başladı. Bu adım, Türkiye'de demir yollarının modernleşmesi açısından önemli bir dönüm noktası oldu.

1996: SUSURLUK KOMİSYONU’NDA MEHMET EYMÜR’DEN ABDULLAH ÇATLI  İTİRAFI

TBMM Susurluk Komisyonu'nda ifade veren Millî İstihbarat Teşkilatı Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, 1980 sonrası Millî İstihbarat Teşkilatı'nın Abdullah Çatlı’yı yurt dışı operasyonlarında kullandığını açıkladı.

2005: TÜBİTAK PARDUS’UN İLK SÜRÜMÜNÜ YAYINLADI

Türkiye’nin yerli ve milli işletim sistemi Pardus GNU Linux, TÜBİTAK tarafından geliştirilerek 26 Aralık 2005'te ilk sürümü yayınlandı. Türkiye'nin teknolojik bağımsızlık yolunda önemli bir adımı oldu.

Kaynak: Fatma Doğanay