Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda sağlık alanına yönelik birçok düzenlemeyi kapsayan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasa; ecza ticarethanelerinden hekimlerin çalışma düzenine, aile hekimliğinden organ bağışına kadar çok sayıda alanda önemli değişiklikler getiriyor.
ECZA TİCARETHANELERİNE YENİ TAKİP SİSTEMİ ZORUNLULUĞU
Yeni düzenlemeyle ecza ticarethaneleri, beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tedarik zinciri içindeki tüm hareketlerini Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği usul ve esaslara uygun olarak takip sistemine bildirmek zorunda olacak.
Bu kurala aykırı hareket edenlere, aykırılığa konu ürünlerin depocu satış fiyatları toplamının iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak. İhlalin bir yıl içinde tekrarlanması halinde ceza bir kat artırılacak, üçüncü kez tespit edilmesi durumunda ise ecza ticarethanesinin ruhsatı iptal edilecek.
HEKİMLERE EN FAZLA İKİ KURUMDA ÇALIŞMA SINIRI
Yeni yasaya göre tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan sağlık personelleri en fazla iki sağlık kurum ve kuruluşunda çalışabilecek. Çalışma hakkı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi olup olmamasına bakılmaksızın özel sağlık kuruluşlarını ve vakıf üniversitelerini kapsayacak.
AİLE HEKİMLİĞİNE YENİ DÜZENLEME GELDİ
Yasa, sahada çalışan aile hekimlerinin uzman olabilmesini teşvik edecek düzenlemeler içeriyor. 1 Ocak 2035’e kadar sözleşmeli çalışan aile hekimleri, merkezi yerleştirmeye tabi olmadan aile hekimliği uzmanlık eğitimi alabilecek.
Bu eğitim en az 6 yılda tamamlanacak. Ancak 5 yıl ve üzeri sözleşmeli çalışanlar için eğitim süresi 4 yıla indirilecek. Eğitimler uzaktan ya da kısmi zamanlı olarak yürütülebilecek.
HEMŞİRE VE EBE YARDIMCILIĞI ÜNVANLARI KALDIRILIYOR
Yeni düzenlemeyle hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı ünvânları kaldırılıyor. Bu alanlarda eğitim alanlar sağlık bakım teknisyeni statüsüne geçirilecek. Diş protez teknisyeni ünvânı ise korunacak.
Yasa yürürlüğe girdikten sonra bu bölümlere yeni öğrenci alımı yapılmayacak. Ancak kayıtlı öğrenciler eğitimlerini mevcut programda tamamlayacak ve mezun olduklarında sağlık bakım teknisyeni unvanını kullanacak.
KENEVİRDEN ELDE EDİLEN ÜRÜNLER İÇİN TAKİP ZORUNLULUĞU
Beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi amaçlı gıdalar gibi kenevirden elde edilen tıbbi ürünler de dahil olmak üzere tüm ürünlerin tedarik zinciri, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği usul ve esaslara uygun şekilde takip sistemine bildirilecek. İhlallerde ağır para cezaları uygulanacak.
ORGAN BAĞIŞI ARTIK E-DEVLET ÜZERİNDEN
Yeni yasa ile organ bağışları e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Bireyler, kimlik doğrulama sistemiyle organ bağış beyanlarını dijital olarak iletebilecek. Ayrıca vasiyet veya tanık huzurunda beyanlar da geçerli olacak.
Ölüden organ alınmasında öncelik bağışçının sağlığında beyan ettiği iradeye verilecek. Yakınları aksi bir talepte bulunsa dahi bağışçının kararı esas alınacak.
SAĞLIK KURULUŞLARINA REKLAM YASAĞI
Özel sağlık kurumları ve vakıf üniversitelerine, yanıltıcı veya sağlığı tehlikeye atan reklamlar yasaklandı. Tanıtımlar yalnızca iletişim bilgileri, çalışma saatleri, uzmanlık dalları ve sağlıkla ilgili koruyucu bilgilerle sınırlı olacak.
Kurallara uymayanlara 100 bin TL’den başlayarak, önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yüzde 2’sine kadar para cezası uygulanacak.
TIBBİ CİHAZDA SAHTECİLİĞE AĞIR YAPTIRIM GELİYOR
Tıbbi cihazların sahtesini piyasaya sürenlere veya piyasada bulunduranlara 1 milyon TL ile 10 milyon TL arasında para cezası verilecek. Bakanlıkça izin verilmemiş yerlerde yapılan satış, dağıtım, reklam ve teknik servis faaliyetleri için 500 bin TL’den 5 milyon TL’ye kadar ceza uygulanacak.
Tekerrür halinde cezalar bir kat artırılacak. Bu cezaları Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu uygulayacak.
SAĞLIK BAKANLIĞINA GENİŞ YETKİLER VERDİLDİ
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, sağlık bilişim ve teknolojisi alanındaki ürünlerin kriterlerini belirleme ve denetleme yetkisine sahip olacak. İlgili yazılım ve sistemler de Bakanlık denetimine tabi olacak.
KAMU İHALE KANUNU’NA YENİ DÜZENLEME
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve bağlı şirketlerinin ürettiği tıbbi ürünlerin, diğer kamu kurumları tarafından doğrudan temini için Kamu İhale Kanunu’nda düzenleme yapıldı. Böylece ihtiyaçlar daha hızlı karşılanabilecek.