Siyasi partilerden gelen önerilerin ardından sürecin yol haritası netleşmeye başlarken, komisyonun adı, yetkileri ve gündemine dair kritik toplantının cuma günü yapılması bekleniyor.

MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ PARTİLERİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Edinilen kulis bilgilerine göre Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, 19 Temmuz Cuma sabahı siyasi partilerin grup başkanvekillerini özel bir toplantıya davet etti. Toplantıda yeni komisyonun yapısı, üyelik dengesi, işleyiş biçimi ve öncelikli gündem konuları ele alınacak. Bu görüşmeyle birlikte komisyonun kurulmasına dair son aşamaya gelinmiş olacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şentürk: Tek eksiğimiz çalışmak
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şentürk: Tek eksiğimiz çalışmak
İçeriği Görüntüle

Haziran ayı sonunda yapılan önceki toplantıda, partilerin Meclis Başkanlığı’yla koordineli çalışacak temsilcilerini belirlemeleri ve komisyonun usul ve esaslarına dair müzakerelerin devam ettirilmesi kararlaştırılmıştı. Bu süreçte, siyasi partilerden yazılı öneriler Kurtulmuş’a iletildi.

MUHALEFET SÜREÇTEN DIŞLANDI MI?

T24’ün haberine göre, hafta başında Kurtulmuş’un grup başkanlıklarına komisyona üye bildirmeleri yönünde çağrı yaptığı kulislerde yankı buldu. Ancak muhalefet partileri, özellikle CHP, bu çağrının istişare süreci işletilmeden yapılmasına tepki gösterdi. Bu nedenle komisyona üye bildirme süreci geçici olarak durduruldu. Cuma günü yapılacak yeni toplantıda bu sorunun aşılması ve katılımın sağlanması bekleniyor.

BAHÇELİ'YE ÖZEL BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Toplantı öncesinde Meclis Başkanı Kurtulmuş’un, komisyonun kurulmasını ilk gündeme getiren isim olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ayrıca bilgilendirmesi planlanıyor. Bahçeli’nin sürece verdiği destek nedeniyle, komisyonun yapısında MHP’nin görüşlerinin dikkate alınması bekleniyor.

Komisyon Meclis Başkanlığı Kararıyla Kurulacak

Yeni komisyon, TBMM İçtüzüğü uyarınca değil, doğrudan Meclis Başkanlığı kararı ile kurulacak. Ancak bu kararın Meclis Genel Kurulu’nda okunup oylanması gerekiyor. Komisyonun yaz tatili öncesinde resmiyet kazanması hedefleniyor.

35 ila 40 üyeden oluşması planlanan komisyon, Meclis’teki siyasi dağılıma paralel şekilde yapılandırılacak. Kararlar salt çoğunluk yerine nitelikli çoğunlukla alınacak. Komisyon; yasa teklifleri sunabilecek, uzmanları dinleyebilecek, kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yapabilecek.

KOMİSTONUN İSMİ NE OLACAK?

Henüz resmi olarak belirlenmemiş olsa da siyasi partiler komisyondan farklı adlarla söz ediyor:

AK Parti: Terörsüz Türkiye Komisyonu

CHP: Terörsüz Demokratik Türkiye Komisyonu

DEM Parti: Barış ve Demokratik Toplum Komisyonu

MHP: Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu

Cuma günü yapılacak toplantıda komisyonun resmî adının da netleşmesi bekleniyor.

DEM'LİLERDEN GERİ DÖNÜŞ YAYASI TALEBİ

Komisyonun gündeminde, PKK’nin silah bırakma çağrısının ardından oluşan yeni sürece dair adımlar da yer alacak. DEM Parti kaynaklarına göre, komisyona sunulacak ilk öneri, silah bırakanların topluma kazandırılmasını sağlayacak bir “Geri Dönüş Yasası” olacak.Yasanın, sürecin en kritik ve tartışmalı başlığı olacağı belirtiliyor.

AK PARTİ SAHA ÇALIŞMALARINA HAZIRLANIYOR

İktidar kanadı ise komisyonun yaz boyunca toplumsal bilgilendirme ve saha çalışmaları yapmasını planlıyor. Komisyon ilk etapta dinleme ve analiz süreciyle ilerleyecek; olası yasa teklifleri ise yeni yasama yılıyla birlikte Meclis gündemine taşınacak.

KOMİSYON ÜYELERİ ARASINDA TANIDIK İSİMLER

Kulis bilgilerine göre bazı siyasi partilerin komisyona bildireceği isimler öne çıkmaya başladı. Öne çıkan bazı isimler şöyle:

CHP: Yunus Emre, Sezgin Tanrıkulu, Okan Konuralp

DEM Parti: Saruhan Oluç, Mehmet Tiryaki

Yeni Yol (eski DEVA): Mehmet Emin Ekmen

Komisyonun, yaz boyunca yürüteceği çalışmalarla kamuoyunda geniş bir tartışma ve bilinçlendirme zemini oluşturması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi