İstanbul’da peş peşe gelen depremler sonrası bazı sosyal medya kullanıcıları HAARP teknolojisinin var olduğunu ve büyük depremler oluşturulabildiğini öne sürdü. HAARP teknolojisiyle, yeraltı cihazlarıyla ses dalgaları oluşturarak "Büyük İstanbul Depremi" için fay hatlarını tetiklenebileceği savunulan tezlerden biri oldu.

Bazı kullanıcılar HAARP teknolojisiyle yapay depremlerin oluşturulabilmenin mümkün olduğunu savunurken bazı kullanıcılar da bunun bir komplo teorisi olduğunu savundu.

HAARP İLE DEPREMLER TETİKLENEBİLİR Mİ?

Komplo teorisyenlerine göre HAARP projesi, yapay depremler oluşturmak, belirli bir bölgede haberleşmeyi kesmek, elektronik cihazların çalışmasını durdurmak, olabilecek büyük şiddetli bir depremi küçük parçalara bölerek önlemek ve iklim koşullarına müdahale etmek gibi işlemler için de kullanılmaktadır.

Türkiye ve Ankara gündeminde bugün: 30 Nisan 2025 Türkiye ve Ankara gündeminde bugün: 30 Nisan 2025

Aynı zamanda yine aynı komplo teorilerine göre, Türkiye'de 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük Depremi'nde de HAARP'ın kullanıldığı iddia edilmiştir. Türkiye’de son yaşanan depremler sonrası Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başta olmak üzere birçok kişi depremlerin HAARP teknolojisi ile tetiklendiğini iddia etmiştir.

Dall·e 2025 01 14 12.34.51 A Futuristic High Tech Research Facility Resembling The Haarp (High Frequency Active Auroral Research Program), With Large Antennas And High Powered R

HAARP NEDİR?

Komplo teorisyenleri ve bazı bilim adamları Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede meydana gelen depremlerin Haarp ile yapıldığını iddia ediyor. Haarp teknolojisi Türkçe karşılığı olarak Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı olarak çevrilen, Amerika Bireşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel bir projedir.

Haarp-1

Günümüzde Pentagon tarafından kontrol edilmekte ve ABD ordusunun hizmetindedir.
Projenin kurulu olduğu Alaska'da iddialara göre 180 adet dev anten bulunmaktadır. Bu antenler ile üretilen manyetik dalgalar, yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; "gelebilecek füzeleri havadayken imha etme, toprağın altında incelemeler yapma, denizaltı gemileriyle haberleşmeyi kolaylaştırma ve atmosferin durumuna müdahale etme" gibi işlevler yapmaktadır.

942549

OKTAY SİNANOĞLU BU PROJEYE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

O iddiaların bir diğer sahibi de 2015’te vefat eden Kimya Mühendisi ve Moleküler Biyolog Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu olmuştu.

Sinanoğlu, Elektromanyetik dalgalarla bir yüzeyde eğer demir varsa yani magnetize olabilecek bir şey varsa, elektromanyetik dalgaların etkisinin artabileceğini, çok uzak bir noktadan elektromanyetik dalgalarla depremi tetiklemenin mümkün olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: Haber Merkezi