Ebru Eroğlu dahil 5 teğmen 30 Ağustos 2024’te Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından Subay Andı’nı okumuş ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atmıştı. Bu eylem TSK Disiplin Kanunu kapsamında “hizmete engel davranış” olarak değerlendirilmiş, sonucu olarak TSK’dan ihraç edilmişti.

Ankara 4. İdare Mahkemesi, teğmenin geri dönme talebini, ileriki görevde bile “devre arkadaşlarına kıdem olarak geri kalacağı” gerekçesiyle reddetti. Dava bu karar üzerine bir üst mahkemeye taşındı.

AVUKATLARIN TEPKİSİ VE İTİRAZ METNİ

Eroğlu’nun avukatları, karara itiraz dilekçelerinde mahkemenin gerekçesini eleştirerek,Subay Andı’nı tören sonrası okumanın “hizmete engel davranış” olarak tanımlanmasının ne hukuken ne de mantıken açıklanabilir olmadığını, aynı görüntülerin törenden hemen sonra TRT tarafından “iftihar vesilesi” olarak yayınlandığını ve komutanların olaya tepki göstermediğini, disiplin sürecinin siyasi ya da idari baskılarla şekillendirdiğini öne sürdü. kararda, “göreve iade edilse bile kıdem kaybı nedeniyle devreden geriye düşeceği” gerekçesiyle Eroğlu’nun TSK’ya dönüşünün uygun görülmediği ifade edilmiştir.” Dedi.

SÜREÇ VE KAMUSAL YANKI

Eroğlu’nun davası, aynı tören sırasında ihraç edilen 5 teğmen ile 3 disiplin amirini de kapsıyor. Vaka “kılıçlı yemin töreni” olarak kamuoyuna yansımış, Atatürkçülük ve TSK içindeki ritüellere dair tartışmalar başlatmıştı.

İsrail’in Harem-i İbrahim Camii’nin statüsünü değiştirme girişimine Türkiye’den sert tepki
İsrail’in Harem-i İbrahim Camii’nin statüsünü değiştirme girişimine Türkiye’den sert tepki
İçeriği Görüntüle

Avukatların bir üst mahkemeye taşıdığı bu süreç, özellikle “subaylık andının yeniden okunması gerektiği” iddiaları ve TRT’nin erken yayınlarıyla birlikte kamuoyunda dikkat çekmiş durumda.

Kaynak: T24