Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medyada yayılan "Türkiye buğdayda ithalata bağımlı hale geldi" iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Kurumdan yapılan açıklamada, kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu iddiaların çarpıtılmış bilgiler içerdiği vurgulandı.
"REKOLTE 19,6 MİLYON TON, TÜRKİYE ARZ AÇIĞI YAŞAMIYOR"
DMM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türkiye’nin buğday üretiminde kendine yeterli bir ülke olduğu ve bu yıl kuraklığa rağmen buğday rekoltesinin 19,6 milyon ton olarak tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, “İç tüketimimizin 19–20 milyon ton civarında olduğu dikkate alındığında, ülkemizin bir arz açığı bulunmamaktadır” denildi.
"İTHALAT, UN VE MAKARNA İHRACATI İÇİN YAPILIYOR"
Kurum, buğday ithalatına dair rakamların kamuoyunu yanıltacak şekilde kullanıldığını, ithalatın büyük bir kısmının Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirildiğini açıkladı. Buna göre Türkiye, ithal ettiği buğdayı işleyerek un, makarna, bulgur gibi ürünler haline getirip ihraç ediyor ve bu yolla ekonomiye döviz girdisi sağlanıyor.
"TÜRKİYE, BUĞDAY UNU İHRACATINDA DÜNYA BİRİNCİSİ"
DMM açıklamasında Türkiye’nin buğday unu ihracatında 2005 yılından bu yana dünya birincisi, makarna ihracatında ise dünya ikincisi konumunda olduğuna dikkat çekildi. Bu başarıların bilinçli şekilde göz ardı edilerek kamuoyuna yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığı vurgulandı.
"DEKAR BAŞINA VERİM 93 KG’DAN 300 KG’A ÇIKTI"
Açıklamada ayrıca Cumhuriyet'in ilk yıllarıyla yapılan kıyaslamaların da yanıltıcı olduğuna işaret edildi. 1938–1942 döneminde buğdayda dekar başına verimin 93 kilogram olduğu hatırlatılırken, günümüzde bu oranın 300 kilograma ulaştığı kaydedildi.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, açıklamasının sonunda kamuoyunun resmî kurumların verilerine ve açıklamalarına itibar etmesinin önemine vurgu yaptı. Gerçek dışı iddiaların, Türkiye’nin üretim gücünü gölgelemeye çalıştığı ve gereksiz endişe oluşturduğu da belirtildi.