TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Arif Aras, dernek genel kurulunda yaptıkları konuşmalar nedeniyle “zincirleme şekilde basın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı.
Ara karar: Yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı
Davanın ilk duruşmasında mahkeme, sanıklar hakkında uygulanan yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. Dava, 23 Eylül 2025 tarihine ertelendi.
Savunma: “Konuşma içeriği hukuka ve demokrasiye yönelikti”
Duruşmaya aileleri ve avukatlarıyla birlikte katılan sanıklardan Ömer Arif Aras, savunmasında, TÜSİAD çatısı altında yılda üç kez konuşma hakkına sahip olduğunu belirterek, “Konuşmalarım her zaman insan hakları, hukuk devleti ve demokrasi çerçevesinde olmuştur” dedi. Yargılamaya konu olan sözlerinin bağlamından koparıldığını savunan Aras, konuşmasının “Perspektif 2025: Gelecek ve Dönüşüm İçin Yol Haritası” adlı kitapçığın önerilerine dayandığını ifade etti.
Orhan Turan: “Nasıl savunma yapacağımı bilmiyorum”
Orhan Turan ise yaptığı kısa savunmada, hukukun üstünlüğü vurgusu içeren konuşmasının suç unsuru taşımadığını belirtti. Kimlik tespiti sırasında aylık gelirinin 1 milyon lira, Ömer Aras’ın ise 900 bin lira olduğunu beyan etmesi dikkat çekti.
Ne olmuştu?
TÜSİAD’ın 13 Şubat’taki olağan genel kurulunda, Orhan Turan “Hukukun üstünlüğü tesis edilmeden ne iç ne dış sorunlar çözülebilir” demiş, Ömer Aras ise son dönemdeki gelişmelerin toplumda “derin endişe” yarattığını belirtmişti. Bu açıklamaların ardından, her iki isim hakkında savcılık tarafından 5 yıl 6 ay 15’er güne kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.