CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, Tuz Gölü’nde yaşanan kuraklık nedeniyle binlerce yavru flamingonun ölümüne neden olunduğu yönündeki iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu.
Flamingo Cenneti Tehlikede
Milletvekili Deniz Demir, önergesinde Tuz Gölü’nün her yıl 20 bin ila 22 bin arasında flamingoya ev sahipliği yaptığını, bölge halkı tarafından “flamingo cenneti” olarak adlandırıldığını belirtti. Gölün, flamingoların kuluçka dönemi için önemli bir alan olduğunu vurgulayan Demir, basında çıkan haberlere atıfla şu ifadeleri kullandı:
"Her yıl 20 bin ila 22 bin arasında flamingonun konakladığı Tuz Gölü, yöre halkı tarafından flamingo cenneti olarak da adlandırılmaktadır. Gölde konaklayan flamingolar kuluçka dönemini de burada geçirmekte, sonbahar aylarından itibaren de yavru flamingolarla birlikte sıcak ülkelere göç etmektedir. Basında yer alan haberlere göre; bu sene bölgede inceleme yapan ekipler, kuluçkadan çıkan yavru flamingoların ölümleriyle karşılaşmış, ölüm nedenlerinin de flamingoların üreme alanı olarak bilinen yere su taşıyan kanalı besleyen kaynaklardaki suyun bilinçsiz olarak tarımsal sulamada kullanıldığı ve yine kanalı beslemek için açılan sondaj kuyusundaki suyun azalmasından kaynaklandığı saptanmıştır. Şu ana kadar kuluçkadan çıkan 2 bin yavru flamingonun öldüğü tespit edilmiştir."
CHP'li Demir’den 4 Maddelik Soru
23 Haziran 2025 tarihli önergeyle Deniz Demir, Bakan Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:
1- Tuz gölünde 2 bin yavru flamingonun kuraklık sebebiyle öldüğü haberleri doğru mudur?
2- Haberler doğru ise Tuz Gölü’nde yaşanan kuraklığa ilişkin alınan önlemler nelerdir?
3- 4 yıl önce de aynı alanda yavru flamingo ölümlerinde artış gözlenmesi üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kanalı beslemek üzere sondaj kuyusu açılmıştır. Bu konuda planlanan başkaca çözüm yolu var mıdır?
4- Bölgeye su taşıyan kanalı besleyen kaynaklardaki suyun bilinçsiz kullanımını engellemeye yönelik ne gibi faaliyetler yürütülecektir?
Cevap Süresi Devam Ediyor
Soru önergesinin TBMM kayıtlarına geçtiği belirtilirken, şu ana kadar 15 günlük cevaplanma süresinin devam ettiği bilgisi de yer aldı.
Soru önergesinin tam metni ise şöyle: