Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Uzman Doktor Asaf Baygül, uyku apnesinin uyku sırasında üst solunum yolunun tıkanmasıyla nefesin duraksaması şeklinde seyrettiğini belirtti. Bu durumun genellikle 50 yaş üstü erkeklerde, fazla kilolu bireylerde, sigara ve alkol tüketimi olan kişilerde daha sık görüldüğünü söyleyen Baygül, “Hastalık, tedavi edilmezse kalıcı sağlık sorunlarına ve ölüme kadar varan sonuçlara yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.
TEDAVİ EDİLMEZSE BU HASTALIKLAR KAÇINILMAZ
Dr. Baygül, uyku apnesinin zamanla vücutta ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu belirtti. “Uyku apnesi, tansiyon ilaçlarına yanıt vermeyen dirençli hipertansiyon, kalp yetmezliği, diyabet, felç (inme) ve hatta ani ölümler gibi riskleri beraberinde getirir” dedi.
Baygül, “Zaman zaman hastalar sabah ölmüş olarak yatakta bulunabiliyor. Otopsilerde bu kişilerin bir kısmında tedavi edilmemiş uyku apnesi saptanıyor. Özellikle uzun yol şoförlerinde hastalık fark edilmeden seyredebilir ve trafikte tehlikeli kazalara neden olabilir,” diyerek toplum sağlığı açısından da önemli bir tehlikeye dikkat çekti.
BİR GECELİK TEST HAYAT KURTARABİLİR
Tanı sürecinde hastaların, uyku laboratuvarlarında bir gece boyunca izlenerek, vücutlarının çeşitli noktalarına bağlanan cihazlarla solunum düzenleri, oksijen seviyeleri ve uyku evreleri değerlendiriliyor. Bu test sonucuna göre hastalığın hafif, orta ya da şiddetli derecede olup olmadığı belirleniyor.
Hafif vakalarda, ağız içi aparatlarla tedavi mümkündür. Ancak orta ve şiddetli vakalarda, CPAP adı verilen solunum cihazları kullanılıyor. Bu cihaz, hava yollarının açık kalmasını sağlayarak hastanın rahat bir şekilde uyumasına yardımcı oluyor.
"MAKİNEYİ KULLANDIKTAN SONRA HAYATIM DEĞİŞTİ"
17 yıldır uyku apnesi tanısıyla yaşayan Erdal Karaca, hastalıkla yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:
“Eşim benim çok horladığımı fark etti ve doktora gitmemi istedi. Hastaneye yatıp test oldum. Sonra bana CPAP cihazı verildi. Cihazı kullanmadan önce boğuluyormuş gibi uyanıyordum. Artık çok rahat uyuyorum.”
Karaca’nın eşi de cihaz kullanılmaya başladıktan sonra eşinin başında endişeyle beklemeyi bıraktığını ve birlikte daha kaliteli bir uyku süreci yaşadıklarını söyledi.
BU ÜÇ BELİRTİYE DİKKAT
Dr. Baygül, uyku apnesi tanısı konulabilmesi için hastaların aşağıdaki belirtileri dikkatle gözlemlemesi gerektiğini vurguladı:
Şiddetli horlama: Yan odadan duyulabilecek düzeyde olabilir.
Apne nöbetleri: Uykuda nefesin kesilmesi ve ardından ani nefes alma.
Gündüz uyuklamaları: Araç kullanırken, toplantıda ya da televizyon izlerken aniden uykuya dalma hali.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Son olarak Baygül, uyku apnesi şüphesi olanların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini belirterek, “Bu hastalık, erken teşhis ve düzenli tedavi ile kontrol altına alınabilir. Uyku kalitesinin artmasıyla birlikte yaşam kalitesi de ciddi anlamda iyileşir” dedi.