Wikipedia'da 'Radyo Günü' Yanılgısı: Gerçek Tarih 6 Mayıs
Uluslararası Radyocular Birliği (IRU) ve Radyo Evi Derneği (RADEV) Başkanı Yusuf Erbaş, Türkiye’de ilk radyo yayınının yapıldığı tarih olan 6 Mayıs 1927 yerine Wikipedia’da “Radyo Günü”nün 7 Mayıs olarak yazılmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, söz konusu bilginin yanlış olduğunu belirtti.
“Ne Gün Doğduysan O Gündür”
Wikipedia’daki tarih bilgisini eleştiren Yusuf Erbaş, şunları söyledi:
“Araştırmak lazım. Türk radyoculuğu, 6 Mayıs 1927'de İstanbul Sirkeci'deki Büyük Postane'den Eşref Şefik'in "Alo alo muhterem samiin, burası İstanbul telsiz telefonu" anonsuyla başladı. Birisinin 7 Mayıs demesi onu değiştirmez. Ne gün doğduysan o gün doğmuşsundur. O yüzden onları fazla ciddiye almamak lazım. Radyo bir keyif, radyo bir huzur, radyo bir arkadaştır. O yüzden radyoyu sevelim, sevdirelim.”
Türkiye’deki radyo yayıncılığının başlangıç noktası olarak kabul edilen yer, İstanbul’daki İstanbul'daki Sirkeci Postanesi'nin alt katında kurulan ilk stüdyodur. 6 Mayıs 1927 tarihinde yapılan ilk anonsla birlikte Türkiye’deki radyoculuk resmen başlamıştır. Bu bilgi, tarihsel kaynaklarda ve akademik çalışmalarda da 6 Mayıs olarak geçmektedir.
“Radyoyu Sevelim, Sevdirelim”
Yusuf Erbaş açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Radyo hayatın bir eğitim okuludur. Her gün kendimizi geliştirmek için radyoyu dinleriz. Teknoloji değişse de radyonun yeri değişmez. Wikipedia gibi platformlar bilgi verir ama bazen araştırmadan yazılan bilgiler kamuoyunu yanıltabilir. Bu nedenle bu tür platformlardaki veriler kontrol edilmeli.”