ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamayla Lübnan’daki Hizbullah örgütüne silahsızlanma çağrısını yineledi. Barrack, Lübnan hükümetinin güvenilirliğinin yalnızca açıklamalara değil, eyleme geçme kapasitesine bağlı olduğunu vurguladı.

“Hizbullah, silahlarını elinde tuttuğu sürece, sözler yeterli olmayacak. Hükümet ve Hizbullah, Lübnan halkını şu anki durumun sürüncemesinde bırakmamak için şimdi tam bir kararlılık gösterip harekete geçmeli.”

YRP'den istifa eden Düzce Belediye Meclis Üyesi Uğur Gürsoy AK Parti'ye katıldı!
YRP'den istifa eden Düzce Belediye Meclis Üyesi Uğur Gürsoy AK Parti'ye katıldı!
İçeriği Görüntüle

ABD'li diplomat, silahların yalnızca devletin tekeli altında bulunması gerektiğini yineledi ve bu konunun Lübnan’ın egemenliği açısından temel bir mesele olduğunu belirtti.

ABD’DEN LÜBNAN’A RESMİ ÖNERİ SUNULMUŞTU

Barrack, 19 Haziran’da Lübnan hükümetine sunulan ABD önerisini de hatırlattı. Öneri kapsamında, ülkedeki tüm silahların sadece devlet kontrolü altında toplanmasının öncelikli hedef olması gerektiği belirtilmişti.

“ASKERİ KANAT KABUL EDİLEMEZ”

Barrack, 27 Haziran’da Al Arabiya televizyonuna verdiği röportajda da benzer ifadeler kullanmıştı. O açıklamada şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

“Hizbullah'ın askeri kanadı tamamen ortadan kalkmalı. Siyasi kısmı değil ama askeri yapısı kabul edilemez. Silahsızlanma için takvim belirlenmeli, mesela Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmeli.”

HİZBULLAH’TAN YANIT: “İSRAİL SALDIRILARI DURMADAN TESLİM YOK”

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım ise 6 Temmuz’da Aşura töreninde yaptığı konuşmada, silahsızlanma çağrılarına açık bir dille yanıt vermişti. Kasım, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları durmadan Hizbullah’ın elindeki silahları teslim etmeyeceğini vurgulamıştı.

“Silahlarımız, İsrail’in saldırganlığı sürdüğü sürece teslim edilmeyecek. Bu, direnişimizin varoluş nedenidir.”

BÖLGEDE GERİLİM YÜKSELİYOR

Lübnan’daki siyasi ve güvenlik dengelerinde önemli rol oynayan Hizbullah’ın silahsızlandırılması, yalnızca ülke içi değil, bölgesel güvenlik açısından da büyük önem taşıyor. ABD’nin son dönemde bu konuda art arda yaptığı açıklamalar, Washington-Beyrut-Tahran üçgeninde gerilimin artabileceği yorumlarını da beraberinde getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi