Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Samsun Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası’nın açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Tunç, Türkiye’de yargı alanında hayata geçirilen yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve geleceğe dair hedefler hakkında bilgi verdi.

2002 yılında yalnızca 78 yerde müstakil adalet binası bulunduğunu hatırlatan Tunç, bugün itibarıyla bu sayının 382’ye ulaştığını belirtti. Tunç konuşmasında şunları kaydetti:

“Şu anda 2025 yılı yatırım programında da 68 adliyemiz var. Bunun 25'i inşaat aşamasında, inşaatları devam ediyor ve 7 tane adli tıp binamız var. Yine 120 mahalde 3 bine yakın adalet personelimizin konut yatırımları var. Bir taraftan çocuk adalet merkezlerinin sayısını artırıyoruz. Yine özellikle infaz kurumlarımız, denetimli serbestlik müdürlükleri, tüm bunların ihtiyaçlarını gideren, yatırım programımızda önemli çalışmalarımız var.”

“Yargıda yapay zekâyla işimizi kolaylaştıracak projeler geliyor”

Yargının teknolojik altyapısını geliştirmeye büyük önem verdiklerini vurgulayan Tunç, UYAP sisteminin dünyada örnek gösterilen bir proje olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“UYAP sistemimiz dünya çapında bir proje ve UYAP'ı sürekli geliştiriyoruz. Şimdi yapay zekayla da destekleyerek, yargıda, yargı hizmetlerinin görülmesinde, özellikle yargı personelimizin, adalet personelimizin işini kolaylaştırılacak yerli ve milli yazılımlarla, yapay zekayla işimizi daha da kolaylaştıracak projeleri önümüzdeki günlerde milletimizle paylaşacağız.”

“Dünyanın en şeffaf yargı sistemi Türkiye’de”

Bakan Tunç, son iki yılda 2 bin 76 hâkim ve savcı yardımcısının sisteme kazandırıldığını söylediği konuşmasının devamında, Türkiye’nin yargı sisteminin şeffaflığına şu sözlerle dikkat çekti:

“Dünyanın en şeffaf yargı sistemi, yargı teşkilatı Türkiye'de var. Bunu açıklıkla söyleyebiliriz. Bakın bu bir abartı falan değil. Birileri televizyonlara çıkıp açık oturumlarda ahkam kesebilir. Türkiye'nin hukuk devleti olmadığını söyleyenler bile var. O söyleyenler, özellikle o geçmiş dönemden de hatırladığımız, o 'yazar çizer' dediğimiz kişiler, 'duayen' olarak, tırnak içinde, tanınan o kişiler, bugün 'Türkiye'de yargı bağımsız değil, tarafsız değil.' diyen o kişiler, 28 Şubat'ta o darbeci, vesayetçi anlayışın önüne adeta cübbelerini seren yargı mensuplarına bağımsız ve tarafsız diyebiliyordu.”

“264 yeni hedefimiz var”

Adalet hizmetlerinin hızlandırılması ve sadeleştirilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini belirten Tunç, 2025 yılına kadar birçok hedefi tamamlamayı planladıklarını söyledi:

“Hukuk yargılamalarının bir an önce sonuçlanması önemli. Bu anlamda da süreçleri sadeleştiren, özellikle duruşmaları sadeleştiren, ceza duruşmalarının tek duruşmada bitmesi asıldır, asıl olan ve bunu sağlayabilecek bir sistemi ortaya koymaya çalışan önemli hedefler var. Tabii ki adalete erişimin kolaylaştırılmasıyla ilgili de çalışmalarımız var, hedefler var. Yaklaşık 264 yeni hedefi, önümüzdeki 4 yılı planlayarak, ilk etapta yapılacakları da şu 2025 yılı içerisinde tamamlamış olacağız.”

Beykoz Belediyesi Hakkında Yeni Soruşturma: Kaçak Yapılara Kapı Numarası İddiası Gündemde Beykoz Belediyesi Hakkında Yeni Soruşturma: Kaçak Yapılara Kapı Numarası İddiası Gündemde

Yeni adli tıp binası hizmete girdi

Konuşmanın ardından 13 bin 634 metrekare kapalı alana sahip olan Samsun Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası’nın açılışı gerçekleştirildi. Bina; morg ihtisas dairesi, kimya ihtisas dairesi gibi birimleriyle modern adli tıp hizmetlerinin sunulmasına olanak sağlayacak. Tunç, açılış sonrası şeref defterini imzalayarak yetkililerden bilgi aldı.

Şehit savcının oğlu ile sohbet etti

Bakan Tunç, 2012 yılında Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bölücü terör örgütünün saldırısında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun’un oğlu Hakan Taner Uzun ile de bir araya geldi. Tunç, küçük Hakan’a “Savcı mı olacaksın?” diye sordu. “Evet” yanıtını alan Tunç, “Aferin sana, babasının yolunda” ifadeleriyle çocuğu tebrik etti.

Kaynak: Haber Merkezi