ABD’de Fulbright bursuyla doktora eğitimi gören Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, yaklaşık 6 haftalık gözaltı sürecinin ardından kefaletle serbest bırakıldı. Karar, Vermont Federal Bölge Yargıcı William K. Sessions tarafından verildi.
Yaklaşık 3 saat süren duruşmada tarafları dinleyen Yargıç Sessions, ABD hükümetinin Öztürk’ün gözaltına alınmasını gerektirecek hiçbir somut kanıt sunamadığını, yalnızca okul internet sitesinde yazdığı bir yazıya dayanıldığını vurguladı.
“Mahkeme, hükümete Bayan Öztürk'ün derhal gözaltından serbest bırakılmasını emrediyor. Bayan Öztürk Massachusetts'teki evine dönmekte serbesttir.”
– Yargıç William K. Sessions
Elektronik takip ve seyahat kısıtlaması yok
Sessions, Öztürk’ün astım hastası olduğunu da karar gerekçesi olarak gösterirken, öğrencinin akademik başarılarına da dikkat çekti. Herhangi bir elektronik takip cihazı veya seyahat kısıtlamasına gerek duyulmadığını belirten yargıç, Öztürk’ün kariyerinin zirvesinde olduğunu ve akademik faaliyetleri nedeniyle eyalet dışına seyahat etmesinin doğal olduğunu ifade etti.
Beyaz Saray’dan tepki: “Vize ayrıcalıktır”
Serbest bırakma kararının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yargı kararına doğrudan karşı çıkmasa da Leavitt, şu ifadeleri kullandı:
“Alt düzey yargıçların ABD dış politikasını dikte etmemesi gerektiği konusunda oldukça netiz. Vize bir hak değil, bir ayrıcalıktır.”
Leavitt ayrıca, konuyla ilgili olarak İç Güvenlik Bakanlığı ile görüşeceğini belirtti.
Bakan Tunç: “Kamu vicdanını rahatlatan bir karar”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rümeysa Öztürk’ün serbest bırakılmasını “kamu vicdanını rahatlatan olumlu bir gelişme” olarak değerlendirdi. Tunç şu ifadeleri kullandı:
“Bu süreç, bir bireyin inancı ve Filistin’e verdiği destek gerekçe gösterilerek yargılanmasının asla kabul edilemeyeceğini bir kez daha göstermiştir. Demokratik değerlerle bağdaşmayan ayrımcılığa, ötekileştirmeye, İslamofobiye ve çifte standarda hiçbir şekilde tolerans gösterilmemelidir.”
Tunç ayrıca Adalet Bakanlığı’nın ilk andan itibaren Rümeysa Öztürk’e diplomatik ve hukuki destek sağladığını ve duruşmaların bizzat takip edildiğini vurguladı.
Rümeysa Öztürk neden gözaltına alınmıştı?
25 Mart akşamı Massachusetts’te arkadaşlarıyla iftara giderken, maskeli 6 ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) görevlisi tarafından gözaltına alınan Öztürk’ün, öğrenci vizesi iptal edilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ü “Hamas destekçisi” olarak nitelendirmiş ve İsrail karşıtı 300'den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini açıklamıştı.
Tufts Üniversitesi yönetimi de öğrencisinin serbest bırakılması için mahkemeye çağrıda bulunmuş; Rektör Sunil Kumar, tutuklamanın okulun uluslararası topluluğunu "felç ettiğini" ifade etmişti.