PKK’nın kendini feshetme kararı aldığını açıklaması, Türkiye'de hem siyasi hem de hukuki gündemi önemli ölçüde etkiledi. Bu gelişmenin ardından gözler, olası anayasa değişikliklerine çevrildi. Sürecin nasıl şekilleneceği, özellikle de "yeni anayasa" tartışmaları kapsamında hangi düzenlemelerin gündeme geleceği merak konusu oldu.
"KÜRTLERİN ADI GEÇECEK"
11 Mayıs Pazar günü Rûdaw TV’ye konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir vurguladığı “sivil anayasa” çağrısını hatırlatarak, mevcut anayasanın darbe dönemi ürünü olduğunu belirtti. Ataman, “Bu anayasada bazı değişiklikler yapılacağını düşünüyorum. Tahminen anayasada Kürtlerin adı geçecek ve bazı şeylerin önü açılacak” ifadesini kullandı.
"PKK ADINA DEM PARTİ TALEPLER İLETTİ"
Ataman’ın açıklamalarında dikkat çeken bir diğer başlık ise, PKK’nın taleplerine ilişkin öngörüler oldu. Ataman, silah bırakma sürecinde PKK’nın bazı koşullar öne sürebileceğini belirtti. Bu taleplerin içeriğini bilmediklerini ifade eden Ataman, buna rağmen DEM Partisi’nin PKK adına ilettiği bazı taleplerin karşılanabileceğini öne sürdü:
“PKK veya PKK Başkanı adına DEM Partisi'nin bazı talepleri olmuştu. Tahmin ediyorum onların da bazı talepleri karşılanacak.”
"KÜRTLER VE TÜRKLER BU ÜLKEYİ BİRLİKTE KURTARDI"
Rûdaw TV’ye yaptığı değerlendirmede Ataman, Türkiye’nin yeni bir anayasa sürecine gireceğini, bu anayasada kardeşlik vurgusunun ön planda olacağını dile getirdi. Ataman şöyle devam etti:
“Önümüzdeki günlerde de Türkiye'nin tüm halkının kardeşçe ve birlik içinde yaşayacağı sivil bir anayasa, yeni bir anayasa oluşturulacak. Kürtler ve Türkler bu ülkeyi birlikte kurtarmışlardır.”
"BU SÜRECİN ÖNÜ KESİLEMEZ"
Ataman’a yöneltilen “Bu sürecin başarıya ulaşacağına dair bir garanti var mı?” sorusuna yanıtı dikkat çekiciydi. Uluslararası güçlerin Kürt-Türk kardeşliğinden rahatsız olabileceğini iddia eden Ataman, sürecin engellenemeyeceğini savundu:
“Dünyanın Kürt ve Türk kardeşliğini istediğine inanmıyorum çünkü biliyorlar ki Kürtler ve Türkler bir araya gelirse, kardeşlikleri oluşursa kendi kararlarını ve kaderlerini belirleyecekler. Ama neticede kimse bu işin önünü kesemeyecek. Kürt ve Türk kardeşliği başarıya ulaşacak.”
SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?
Yeni anayasa çalışmalarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) şekillenmesi bekleniyor. Sivil anayasa hedefi doğrultusunda farklı siyasi partilerin de sürece nasıl yaklaşacağı önümüzdeki haftalarda netlik kazanacak. PKK’nın fesih kararının ardından özellikle Kürt sorunu bağlamında yapılacak düzenlemelerin içeriği, sürecin kilit noktalarından biri olacak.