Resmi Gazete’nin 1 Mayıs 2025 tarihli sayısında yayımlanan kararda, AYM; TTB ve Türk Eczacılar Birliği gibi meslek örgütlerinin üyelerine yönelik disiplin cezaları uygulama yetkisinin Anayasa’ya uygun bir şekilde çerçevelenmediğine hükmetti. Başvurular, çeşitli sağlık çalışanları tarafından yapılmıştı.

AYM: "DİSİPLİN CEZALARI BELİRSİZ, KEYFİ CEZALANDIRMA RİSKİ VAR"

Başvuruda, TTB Kanunu'nun 39. maddesinde hangi fiillerin ne tür cezalara yol açacağının açık bir şekilde düzenlenmediği, bu durumun idareye sınırsız takdir yetkisi verdiği vurgulandı. Aynı fiil için farklı kişilere hem hafif hem de ağır cezaların uygulanabileceği, bunun da hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, başvuruda belirtilen bu gerekçeleri haklı bularak, söz konusu 39. maddenin Anayasa’nın 2. (hukuk devleti), 38. (suç ve cezada kanunilik) ve 135. (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları) maddelerine aykırı olduğuna hükmetti.

BENZER HÜKÜM ECZACILARI DA KAPSADI

AYM ayrıca, Türk Eczacılar Birliği Kanunu’nun 30. maddesinde yer alan ve Eczacı Odaları Haysiyet Divanları’na meslek mensuplarına disiplin cezası verme yetkisi tanıyan düzenlemeyi de benzer gerekçelerle iptal etti.

Yahudi gencin sözleri gündem oldu: "Osmanlı döneminde Filistin’de huzur vardı” Yahudi gencin sözleri gündem oldu: "Osmanlı döneminde Filistin’de huzur vardı”

Mahkeme, bu düzenlemelerin bireylerin hangi somut fiil nedeniyle hangi yaptırımla karşılaşacağını önceden öngörebilmesini sağlayacak açıklıkta ve kesinlikte olmadığını belirtti. Bu durumun hukuki güvenlik ilkesini zedelediği, dolayısıyla Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı.

TTB’NİN 39. MADDESİ NE DİYORDU?

İptal edilen 39. madde şu ifadeleri içeriyordu:

“Haysiyet Divanı, evrakı kendisine tevdi edilen azaların fiil ve hareketlerinin mahiyetine göre inzibati cezaları verir.”

Bu ifadelerin yeterince açık olmadığı ve kişilerin hangi fiilden dolayı hangi cezayla karşılaşacağının öngörülemediği gerekçesiyle düzenleme iptal edildi.

KARAR 9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Anayasa Mahkemesi, kararın yayımından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti. Bu süre zarfında TBMM’nin ilgili kanunlarda yeni düzenlemeler yapması bekleniyor.

Kaynak: İHA