2021’in ilk 6 ayında Türkiye’nin ihracatındaki payı yüzde 4,2 olan Ankara, 2025 yılının aynı döneminde bu oranı yüzde 5,4’e çıkararak önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. ASO tarafından açıklanan veriler, Ankara’nın sanayi ve teknoloji tabanlı dönüşümünün meyvelerini verdiğini ortaya koydu.
Türkiye genelinde ise 2025 yılının ilk yarısında toplam ihracat yüzde 4,1 artarak 131,4 milyar dolar oldu. Sanayi sektörü ihracatı bu büyümenin üzerinde bir performans göstererek yüzde 5,8’lik artışla 93,5 milyar dolara ulaştı. Sanayinin toplam ihracattaki payı ise yüzde 82’ye yükselerek ekonomideki itici gücünü bir kez daha teyit etti.
ANKARA, YÜKSEK TEKNOLOJİDE LİDER KONUMDA
ASO’nun raporuna göre Ankara’nın ihracatındaki büyümede en büyük pay, ileri teknoloji ve yüksek katma değerli sektörlerdeki üretimin artmasına ait. ASO tarafından hazırlanan İllerin Teknolojik Gelişmişlik Endeksi (ASO-İLTEK) 2024 sonuçlarında 1. sırada yer alan Ankara, bu yönüyle ihracatta da öncü konumunu sürdürüyor. Mevcut gelişmelerin devamı halinde, Ankara’nın toplam ihracatında yüksek teknolojinin payının yıl sonunda yüzde 13 seviyelerine ulaşması bekleniyor.
PAZAR VE SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİNDE GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ
Ankara’nın ihracatında pazar çeşitliliği de dikkat çekti. 2025’in ilk yarısında ihracatın en fazla arttığı ülkeler arasında Slovakya (%458,6), Ukrayna (%107,7), Çekya (%106,7) ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (%2775,9) yer aldı. Bu oranlar, başkent sanayisinin küresel ölçekte yeni pazarlara açılma kabiliyetini gösterdi.
Sektörel bazda ise ‘Makine ve Aksamları’ ile ‘Otomotiv’ sektörleri ihracatta en büyük paya sahip olurken, ‘Elektrik ve Elektronik’, ‘Hazır Giyim ve Konfeksiyon’ ve ‘Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri’ gibi alanlarda da önemli artışlar kaydedildi. Öte yandan, ‘İklimlendirme Sanayii’, ‘Makine’ ve ‘Kimyevi Maddeler’ gibi bazı büyük sektörlerde sınırlı düşüşler gözlemlendi.
AR-GE, YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÖN PLANDA
Rapor, Ankara’nın ihracatının yalnızca miktar açısından değil, nitelik açısından da dönüşüm yaşadığını ortaya koydu. Yüksek teknolojili üretim, sektörel çeşitlilik ve coğrafi yayılım gibi unsurlar, başkentin dış ticaret vizyonunu derinleştirdi. Bu dönüşümün sürdürülebilirliği için ise kamu desteklerinin stratejik sektörlere yönlendirilmesi ve ihracatçı firmaların Ar-Ge, yeşil dönüşüm ve dijitalleşme süreçlerine entegre edilmesi gerektiği vurgulandı.
ASO BAŞKANI ARDIÇ: “ANKARA SANAYİSİ STRATEJİK NOKTAYA ULAŞTI”
ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek teknolojiye dayalı üretimin artmasının, Ankara sanayisinin geldiği stratejik noktayı ortaya koyduğunu belirtti. Ardıç, “Sanayicilerimizi yüksek katma değerli üretim, dijital ve yeşil dönüşüm ile küresel rekabette daha güçlü hale getirmeye kararlıyız. Danışmanlık ve destek mekanizmalarımızla bu dönüşümün önünü açmaya devam ediyoruz” dedi.
Ayrıca Ardıç, zor ekonomik koşullara rağmen ihracat performanslarıyla ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm sanayicileri tebrik ederek, başarılarının artarak devam etmesini temenni etti.