Ankara Kent Konseyi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle düzenlenen “Mavi Yaka Olmadan İnovasyon Mümkün Mü? – Usta&Çırak İlişkisi” başlıklı panelde, mesleki eğitim ve sanayide nitelikli iş gücünün rolü konuşuldu.

Gazi Üniversitesi, eğitim kurumları, akademisyenler, sanayiciler ve sektör temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, usta-çırak ilişkisinin dijital çağda nasıl şekillenmesi gerektiği, mesleki eğitimde inovasyonun önemi ve mavi yaka işçilerin üretimdeki rolü masaya yatırıldı.

Abb-8

Mansur Yavaş: Üretimde adil fırsatlar yaratacağız

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, panele gönderdiği mesajda mesleki eğitimin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak emekçilerimizin yanında olmaya, mesleki eğitimi desteklemeye ve üretimde adil fırsatlar yaratmaya devam edeceğiz. Ahilik kültüründen beslenen bilgi ve deneyimleri, çağın gereklilikleriyle birleştirerek sürdürülebilir kalkınmayı inşa etmeliyiz."

Nitelikli insan gücü için BELTEK modeli

Panelde konuşan BELTEK Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aktaş1999 yılında başlatılan BELTEK projesinin, meslek sahibi olmayan bireyleri meslek kazandırmayı ve mevcut meslek sahiplerinin kalitesini artırmayı hedeflediğini belirtti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden binlerce öğrenciye servis desteği! Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden binlerce öğrenciye servis desteği!

Aktaş, BELTEK kurslarının sanayiyle uyumlu eğitimler vererek kişisel gelişime katkı sağladığını ve iş gücü piyasasına nitelikli eleman kazandırdığını söyledi.

“Eğitim bir bütün olarak düşünülmeli”

Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mete Özbaşmesleki eğitimin yalnızca teknik bilgi kazandırmakla kalmayıp bireyin sosyal ve kültürel gelişimini de sağlaması gerektiğini belirtti.

"Ahilik kültüründe önemli olan işçiyi bulmaktır. Ardından çıraklık, kalfalık ve ustalık aşamalarına geçilir. Eğitim sistemimizi geçmişten gelen zanaatkârlık anlayışı ile dijital çağın gerekliliklerini harmanlayarak yeniden inşa etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

“Çıraklık kültürünü kaybediyoruz”

Ankara Kent Konseyi (AKK) Eğitim Çalışma Grubu Sözcüsü Cemil Karagözmesleki eğitimin istihdam sorunlarına çözüm sunduğunu ancak geleneksel çıraklık kültürünün giderek kaybolduğunu belirtti.

"Zanaatkârlık geleneğini, geçmiş, dünya ve teknolojiyi birleştirerek inovatif bir şekilde yeniden canlandırabilir miyiz? Bu sorunun yanıtını arıyoruz. Buradan çıkacak sonuçları bir mutabakat metni olarak ABB’ye sunacağız." dedi.

Uzmanlar mesleki eğitimin geleceğine ışık tuttu

Panelde AKK Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Basri Işıkser, Nesibe Aydın Eğitim Kurulu Başkanı Mirkan Aydın, Eğitimci Yazar Burcu Haboğlu Baba, Teknik Öğretmen Bayram Kocaman ve diğer uzmanlar, mesleki eğitimin geleceği ve sanayiye entegre edilmesi konularında görüşlerini paylaştı.

Uzmanlar, sanayide dijital dönüşümün hız kazanmasıyla birlikte meslek eğitiminin de çağın gereksinimlerine uygun olarak yeniden tasarlanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi