Atalay, açıklamalarını Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü hakkında düzenlenen bir basın toplantısında yaptı. Toplantı tarihi belirtilmemekle birlikte, sözleşme sürecinin 5 Mayıs itibarıyla belirli aşamalara geçtiği ifade edildi. Açıklamaların tamamı, Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olan TÜRK-İŞ’in Genel Başkanı Ergün Atalay tarafından yapıldı.

ASGARİ ÜCRETİN YETERSİZLİĞİ MASAYA YATIRILDI

Görüşmede ağırlıklı olarak asgari ücretin yetersizliği, işçilerin yaşadığı ekonomik zorluklar ve kamu sözleşmelerindeki adaletsizlikler gündeme taşındı. Atalay, yüksek enflasyonun maaşların alım gücünü hızla düşürdüğünü, yapılan sözleşmelerin kısa sürede geçerliliğini yitirdiğini belirtti.

"BU ASGARİ ÜCRETLE BİR HAFTA GEÇİNİLMEZ"

Atalay’ın açıklamalarında öne çıkan bazı ifadeler şu şekildeydi:

Bu asgari ücret ile bir hafta geçinilmez. Yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Ayda 2 milyon maaş alanlar bizi konuşuyor. Bizim bu günahı çekmeye takatimiz yok.

İŞKUR'dan açıkladı: Türkiye'de en fazla personel aranan meslekler belli oldu İŞKUR'dan açıkladı: Türkiye'de en fazla personel aranan meslekler belli oldu

Ergün Atalay2

"KAMU SÖZLEŞMELERİ ETKİSİNİ YİTİRDİ"

Atalay, 2 yıl önce imzalanan kamu sözleşmelerinin artan hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle anlamını yitirdiğini ifade etti. “Son 30 yılda böyle bir ekonomik krizle karşılaşmadım” diyen Atalay, bu süreçte en çok kadınlar, çocuklar ve emekçilerin etkilendiğine dikkat çekti.

Ayrıca işçilerin yaptığı işin kıymetinin yeterince anlaşılmadığını belirten Atalay, şu ifadeleri kullandı:

Sayın Cumhurbaşkanı bir gün şu Maliye Bakanını, şu bakanların yarısını, şu madenin bir altına soksalar, bir görseler o işçi nasıl çalışıyor...

"BU ÜCRETE İŞÇİ BULAMAZSINIZ"

Kamu işçilerine ödenen ortalama 30-40 bin liralık maaşların yetersizliğine işaret eden Atalay, birçok iş ilanında işçi bulunamadığını söyledi. Bunun nedeninin, teklif edilen ücretlerin insan onuruna yakışmayacak seviyede olması olduğunu vurguladı.

Bu ücret köle ücreti. Patronlar Mısır’a, Ürdün’e gidiyormuş. Gidiyorlarsa gitsinler. Bu ülkede işçiye 30-40 bin lirayı fazla gören patronlar varsa, nereye gidiyorlarsa gitsinler.

Ergün Atalay1

GREV SÜRECİ BAŞLADI

Demiryolları ile ilgili toplu sözleşme sürecinde 5 Mayıs’ta arabuluculuk aşamasına geçildiğini belirten Atalay, bu süreçte 15 günlük süre bulunduğunu, ardından ise grev kararı alınması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca 12 Eylül döneminden kalma grev yasaklarının hâlâ yürürlükte olmasını eleştirdi.

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRET MASASINDA YOK

Geçmiş yıllarda asgari ücret tespit komisyonunda yer alan TÜRK-İŞ, bu yıl masada yer almama kararı aldıklarını açıkladı. Bunun nedeninin, sürecin adil olmaması ve çalışanların taleplerinin göz ardı edilmesi olduğunu belirten Atalay, şu sözleriyle durumu özetledi:

Hatırlayın, aralık ayında bu salonda 'Kanun ve asgari ücretin yapısı değişmeden biz bir daha o masada olmayacağız' dedik. Çünkü iyi olduğunda işveren ve hükümet verdi, kötü olunca biz almadık.

Ancak TÜRK-İŞ, asgari ücretli çalışanların yanında olmayı sürdüreceklerini ve onların sorunlarını gündemde tutacaklarını da vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi