TÜİK verilerine işaret eden Karakaş, 15 bin liranın altında kira bulunmadığını ve haftalık 45 saat çalışma karşılığında bu ücretle temel gıda ihtiyaçlarının bile karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi.
ENFLASYON KARŞISINDA ASGARİ ÜCRETİN DEĞER KAYBI
Geçen yıl yapılan yüzde 34 zamla 17 bin TL’den 22 bin TL’ye yükselen asgari ücretin, enflasyonun yüzde 14,38 üzerinde zam almadığını söyleyen Karakaş, Temmuz ayında TÜİK’in açıkladığı yüzde 16,67 enflasyon oranı ile asgari ücretlilerin alım gücünün tescillendiğini ifade etti.
FAİZ İNDİRİMİYLE ZAM BEKLENTİSİ ARTIYOR
Enflasyonun kontrol altına alınması ve faiz indirimi sinyalleriyle birlikte asgari ücrete zam beklentilerinin arttığını belirten uzman, Temmuz’dan itibaren faizlerin düşmesiyle birlikte hükümetin asgari ücrete zam yapmasının şart olduğunu vurguladı.
ÖZEL SEKTÖR VE BEYAZ YAKALILAR DA ETKİLENİYOR
Karakaş, sadece asgari ücretlilerin değil, özel sektör çalışanları ve beyaz yakalıların da güncelleme yapılmaması nedeniyle mağdur olduğunu, kamu işçileri ile özel sektör arasında makasın açıldığını söyledi. Eylül ayında zam düzeltmesi yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ekledi.
KAMU BORÇLARI VE VERGİ YAPILANDIRMASI GELİYOR
Mayıs ayında beklenen kamu borcu yapılandırma torba yasasının geciktiğini belirten Karakaş, faiz indirimi ile birlikte yılın son çeyreğinde büyük bir yapılandırma affının gündeme gelebileceğini açıkladı. Esnaf ve Bağ-Kur’luların borçları yüzünden emekli olamadığını söyleyen Karakaş, muafiyet imkanlarının da önümüzdeki dönemde genişletileceğini ifade etti.
ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?
3 Temmuz itibarıyla memurların zamlı maaşlarını almaya başladığını, emekliler için de Temmuz ayında zamlı ödemelerin yapılmasının önünde engel olmadığını aktaran Karakaş, SSK’lıların da yakında zamlı maaşlarını tahsis numarasına göre alacaklarını açıkladı. Düşük maaşlı emeklilerde yaşanan sistemsel sıkıntıların da bu ay içerisinde giderileceğini sözlerine ekledi.
TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ VE KAMU İŞÇİLERİNİN BEKLENTİLERİ
Kamu işçileriyle yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşı beklentisinin düşük olduğunu ifade eden Karakaş, ilk iki teklifin yüzde 16 ve yüzde 17 zam oranı sunduğunu, ancak işçilerin beklentisinin yüzde 50 civarında olduğunu belirtti. Üçüncü teklifin ise yüzde 30 civarında olabileceğini söyledi.
TAŞERON İŞÇİLERİN UMUDU AZALDI
Taşeron işçilerle ilgili somut bir gelişmenin olmadığını, grev yasağının işçilerin taleplerini sınırladığını aktaran Karakaş, grevlerin Cumhurbaşkanı kararıyla ertelenebileceğine dikkat çekti. Ağustos ayında memurların toplu sözleşme görüşmelerinin olmasının da işçilerle ilgili gelişmeleri yavaşlatacağını söyledi.