Sanıklar, "rüşvet" ve "mal varlığı bildirimine aykırılık" suçlamalarıyla mahkemeye çıktı. Polis memuru Serdar Coşkun, MASAK raporunu "kumpas" olarak nitelendirerek, "Bütün devlet memurları kazançlarını değerlendirmek ister. Bizim yaptığımız işlemler de bu çerçevede değerlendirilmeli" şeklinde konuştu.
DURUŞMAYA KİMLER KATILDI?
Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, tutuksuz yargılanan sanıklar; dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Alp Aslan, Asayiş Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Oben Özay, Başkomiser Ercan Karagöz ve polis memuru Serdar Coşkun katıldı. Başka bir davadan tutuklu bulunan Ayhan Bora Kaplan ise duruşmaya getirilmedi. Mahkeme Başkanı, dava dosyasına gelen yeni belgeleri okuduktan sonra tanıkların dinleneceğini açıkladı.
"FİNANSAL HAREKETLER AÇIKLANIYOR"
Duruşmada sanık Oben Özay’ın babası C.Ö., oğlunun borsada yatırımları bulunduğunu ve kendisine 800 bin lira verdiğini söyledi. Paranın hâlâ borsa hesabında olduğunu belirten tanık, oğlunun finansal hareketlerini destekleyen bir açıklama sundu. Özay’ın eşi A.Ö. ise, "950 bin liraya bir araç aldık. Eşimin tayini Zonguldak’a çıkınca, önceki aracımızı sattık, 100 bin lira kredi çektik ve iki yeni araç satın aldık. Ayrıca, çocuklarımıza burs olması amacıyla tanıdığımız Fatih Arslan’dan gelen parayı çocuklarımızın hesabına yatırdım" diye konuştu.
SANIKLARIN SAVUNMALARI
Sanıklardan Alp Aslan, MASAK raporunun gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bu rapor, belirli bir senaryo çerçevesinde hazırlanmış. Hakkımda ileri sürülen iddiaların somut bir dayanağı yoktur. Mali profilimde açıklayamayacağım hiçbir unsur bulunmamaktadır. İftiraya uğradım" dedi.
Oben Özay ise, MASAK raporunda suç tarihinden öncesine ilişkin incelemelerin de yer aldığını ve Bora Kaplan ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını öne sürdü. Özay, "Bu iddiaları kesinlikle kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.
Serdar Coşkun ise MASAK raporuna tepki göstererek, "Bu raporun amacı, Kaplan’dan para alıp aklıyormuşuz gibi göstermek. Bir MASAK uzmanı böyle bir çıkarımda bulunamaz. Devlet memurlarının büyük çoğunluğu yatırımlarını değerlendirir, biz de bunu yaptık" şeklinde konuştu.
MAHKEMEDEN ARA KARAR
Sanık ve avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, bazı sanıklar hakkında adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi. Duruşma 1 Temmuz’a ertelendi.
SANIKLARA YÖNELİK SUÇLAMALAR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şubesinden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Alp Aslan, Ankara Asayiş Şube Müdürü Oben Özay, Başkomiser Ercan Karagöz ve polis memuru Serdar Coşkun'un "mali profilleriyle uyumsuz şekilde banka hesaplarına yüksek miktarda para yatırdıkları" tespit edilmişti.
İddianamede, sanıkların Ayhan Bora Kaplan ile bağlantıları, telefon kayıtları ve mali hareketleri delil olarak sunulmuştu. Savcılık, sanıklar Aslan ve Özay için "mal varlığı bildirimine aykırılık" suçundan 5 yıla kadar hapis ve 10 milyon liraya kadar para cezası talep ederken, Alp Aslan için ayrıca "rüşvet" suçundan 12 yıl hapis cezası istemişti. Her iki emniyet müdürünün de ömür boyu kamu hizmetinden men edilmesi talep edilmişti.
Sanıklar hakkında ayrıca "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlamasıyla ayrı bir soruşturma yürütüldüğü ve bu kapsamda mal varlıklarına el koyma talebinde bulunulduğu belirtilmişti.