Üşümezsoy, İstanbul’da sağlam zemin yapısına sahip ilçeleri sıralayarak, "Aydos, Çamlıca ve Kadıköy'e doğru gelen kesimler sağlam. Maltepe ve Kartal'ın sırt kesimleri çok sağlamdır. Bostancı kıyısında zayıf yerler var. Yukarı bölgeleri sağlam. Bu yüzden herkes oralara gitti, yeşil alan kalmadı" dedi.
RİSKLİ BÖLGELER NERELER?
İstanbul’da zemini en kötü olan ilçeleri de açıklayan Üşümezsoy, "Marmara Denizi'nin İstanbul kıyısı bu formasyondan oluşuyor. Topkapı'dan daha ileriden Yenikapı'dan başlıyor, Zeytinburnu ve Ataköy'ü de kapsıyor. Çekmece'ye kadar kadar geliyor. Şimdi yeni siteler yapıldı. Esenyurt'un kuzeyindeki Bahçeşehir, onun hemen yanında Sazlıbosna'ya kadarki kısım" şeklinde konuştu.
Özellikle son dönemde yeni yapılaşmaların arttığı Esenyurt ve Bahçeşehir’in bazı kesimlerinde de zemin yapısının tehlikeli olduğuna dikkat çeken Üşümezsoy, bu bölgelerde olası bir depremde kayma riskinin yüksek olduğunu vurguladı.
HEYELAN RİSKİ DE BÜYÜK
Silivri ve Kumburgaz bölgelerinde zeminin kaygan yapıda olduğuna işaret eden Prof. Dr. Üşümezsoy, "Buralarda 6,0 büyüklüğünde bir deprem olursa, Silivri ve Kumburgaz'da bunları rahat rahat kaydırıyor. Üzerindeki bina aşağı doğru kayıyor. Şimdi bile orada heyelanlar kaymaya sebebiyet verdiği için binaların altı boşta kalıyor. Heyelan nedeniyle kaymasın diye fore kazı çakıyorlar. Böyle bir depremde bunlar aşağıya doğru kayar. O açıdan riskli" ifadelerini kullandı.