Aziz Nesin’in eşsiz mizah anlayışından uyarlanan Du’ Bakalım Ne Olacak adlı tiyatro oyunu, 14 Mayıs Çarşamba günü saat 20.00’de Ankara CerModern’de tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Usta yazarın kısa öykülerinden esinlenilerek sahneye taşınan oyun, Türkiye’nin toplumsal gerçeklerine ayna tutuyor.

TOPLUMU GÜLEREK DÜŞÜNDÜRMEK

Aziz Nesin’in keskin gözlemleri ve hiciv dolu anlatımıyla yazdığı kısa öykülerden uyarlanan Du’ Bakalım Ne Olacak, bürokrasi, yolsuzluk, adaletsizlik, rüşvet, cehalet ve dini değerlerin çıkar uğruna kullanılmasını mizahi bir dille ele alıyor. Birbirinden bağımsız skeçlerden oluşan oyun, her bir sahnesiyle izleyiciyi düşündürürken aynı zamanda kahkahaya boğmayı başarıyor.

Oyuna adını veren skeç, Aziz Nesin’in Sizin Memlekette Eşek Yok mu? adlı seçkisinde yer alan aynı adlı öyküye dayanıyor. Öyküde, bir kahvede bir araya gelen emekli mahalle sakinlerinin günlük geçim derdi, artan pahalılık, sürekli zamlar ve toplumsal yozlaşma karşısında gösterdikleri kaderci yaklaşım hicivle işleniyor.
Her tartışmanın sonunda aynı cümleyle sonlanan bu sohbetler oyunun ruhunu da yansıtıyor:
“Du bakalım n’olacak!”

"FITIK AMCA" VE NECMİYE’NİN TRAJİKOMİK HİKÂYESİ

Oyunda en dikkat çeken skeçlerden biri, zengin bir Arap şeyhi olan Ebul-Fatık ile genç bir Türk kızı olan Necmiye’nin evliliği üzerinden kurulan eleştirel kurgu. Necmiye’nin başından geçen absürt olaylar, toplumda ekonomik kaygılarla yapılan evlilikleri, kadının toplumdaki yerini ve tüketim kültürünü sorgulayan bir yapıya sahip.

Kahkahalarla izlenen bu hikâye, izleyiciye “Güleriz ağlanacak halimize” dedirtirken, geride düşündürücü bir tat bırakıyor.

Sincan’da 12 günlük sanat yolculuğu başladı Sincan’da 12 günlük sanat yolculuğu başladı

DÜNDEN BUGÜNE DEĞİŞMEYEN GERÇEKLER

1950’lerde yazılan ve 1987 yılında yayınlanan bu öyküler, bugün hâlâ güncelliğini koruyor. Oyunun yapım ekibi, “Aktörler değişiyor ama oyun aynı” mesajıyla, geçmişten bugüne değişmeyen toplumsal çarpıklıklara dikkat çekiyor.

Yurt dışına göç eden beyinler, IMF politikaları, kadın hakları, toprak satışları ve halkın içine itildiği edilgen bekleyiş; oyunun merkezinde yer alan diğer meselelerden bazıları.

Du’ Bakalım Ne Olacak, sahnede sadece güldürmüyor, aynı zamanda düşündürüyor. Oyunun sonunda izleyici kendine şu soruyu sormadan edemiyor: “Biz gerçekten hâlâ sadece bekliyor muyuz?”

Kaynak: Fatma Doğanay