TÜİK’in yayımladığı verilere göre, 2025 Nisan ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. Aralık 2024'e göre artış yüzde 13,36 olurken, yıllık bazda enflasyon yüzde 37,86 olarak belirlendi. 12 aylık ortalamalara göre ise fiyatlardaki artış yüzde 48,73 seviyesine ulaştı. Verilerin açıklanmasının hemen ardından TGRT Haber'e konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki mevcut tabloyu değerlendirdi.
"HAYAT PAHALILIĞIYLA MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ GÜNDEMİMİZ"
Bakan Şimşek, açıklamasında enflasyonun kontrol altına alınmasının hükümetin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz. Enflasyon için Merkez Bankası'nın hedefini önceliklendirdik. Bizim tek gündemimiz hayat pahalılığıyla mücadele.”
Şimşek, yürütülen programın bir yıllık bir plan üzerine kurulu olduğunu vurgulayarak, para politikasının yeniden yapılandırılmasının da bu planın bir parçası olduğunu ifade etti. Şimşek’e göre, yaşanan iç ve dış ekonomik şoklara rağmen yıllık enflasyonda aşağı yönlü bir seyir izleniyor ve bu da yürütülen politikaların etkili olduğunu gösteriyor.
"ENFLASYONDA HEDEF YİRMİLİ RAKAMLAR"
Bakan Şimşek, 2025 yılı için belirlenen enflasyon hedefini "yirmili rakamlar" olarak açıkladı. Şu anda yıllık enflasyonun yüzde 37,9 seviyelerinde seyrettiğini belirten Şimşek, özellikle temel tüketim mallarında ciddi bir düşüş gözlendiğini söyledi:
“Geçen yıl enflasyon yaklaşık yüzde 44’e geriledi. Bu yılki hedefimiz ise yüzde 19 ile 29 arası. Bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Gıda enflasyonu yüzde 36 civarında. Mal enflasyonu ise yüzde 31 seviyelerinde.”
HİZMET ENFLASYONU HALA YÜKSEK
Enflasyonu yüksek tutan en önemli kalemin hizmet sektörü olduğunu dile getiren Şimşek, özellikle kira ve eğitim gibi kalemlerin fiyatları yukarı çektiğini belirtti:
“Hizmet enflasyonu şu anda yüzde 90’ın altında. Temmuz ayından itibaren bu alanda bir normalleşme bekliyoruz. Yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 30’un altına inmesini öngörüyoruz.”
Bakan Şimşek, para ve maliye politikalarının yanı sıra arz yönlü adımlarla da enflasyonla mücadeleye destek verdiklerini ifade etti. Konut arzında bu yıl içinde ciddi bir artış öngördüklerini, kentsel dönüşüm ve deprem konutları için önemli kaynakların devreye alındığını belirtti.
"ENFLASYONLA MÜCADELEDE SONUÇ ALIYORUZ"
Ekonomi programında ilk yılın geçiş süreci olduğunu, bu yıldan itibaren somut sonuçların alınmaya başlandığını kaydeden Şimşek, programın hedeflerinin net olduğunu dile getirdi:
“Gerçek hayatta mucize yok. Kararlı ve sürdürülebilir sonuçlar üreten bir program uyguluyoruz. Sonuç geliyor mu? Evet, enflasyon düşüş eğiliminde. Aynı zamanda cari açığı sürdürülebilir bir düzeye çekmeyi başardık. Kur Korumalı Mevduat’ta da stok düşüyor.”
"KÖTÜMSERLİK POMPALAYANLARA CEVABIMIZ YOK"
Kamuoyundaki bazı eleştirilere de değinen Bakan Şimşek, yapıcı eleştirileri dikkate aldıklarını, ancak siyasi saiklerle yapılan değerlendirmelere itibar etmediklerini belirtti:
“Yapıcı eleştiriler bizim için kıymetli. Ancak toplumda ciddi bir kutuplaşma var. Kimi yorumlar siyasi bakış açısıyla yapılıyor. Bu nedenle her eleştiriye yanıt vermemiz mümkün değil.”
"MERKEZ BANKASI'NIN HEDEF ARALIĞINDA KALACAĞINA İNANIYORUZ"
Enflasyonun genel eğiliminde bir düşüş olduğunu tekrarlayan Şimşek, Merkez Bankası’nın tahmin aralığına sadık kalındığını ve bu doğrultuda politika üretmeye devam edeceklerini söyledi:
“Son gelişmeleri dikkate alarak yapılan değerlendirmelerde, enflasyonun Merkez Bankası’nın tahmin aralığında kalacağına inanıyoruz. Enflasyonu yukarı çeken bazı etkenler elbette var, ancak genel yön aşağıya doğru.”