Çevre dostu kentleşme hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen yeni yönetmelikle birlikte, ruhsat başvurusu yapılacak tüm yapılarda enerji performansı kriterlerine uyma zorunluluğu getirildi. Bakanlık yetkilileri, yeni uygulamanın Türkiye'nin enerji ithalatını azaltma, sera gazı salınımını düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadele süreçlerine önemli katkı sunacağını belirtiyor.

Yeni sistem kapsamında binaların, ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarına göre optimize edilmesi, çevreye duyarlı, ekonomik ve konforlu yapılar oluşturulmasını sağlayacak.

HESAPLAMA YÖNTEMİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLENDİ

Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesaplama Yöntemi tamamen değiştirildi. Yeni metodolojiyle, mevcut hesaplama sistemi köklü biçimde güncellenirken, binalarda en az yüzde 40 oranında enerji verimliliği artışı hedefleniyor. Uzmanlara göre bu değişim sayesinde, sadece enerji tüketimi değil, aynı zamanda karbon salımı da önemli ölçüde azaltılacak.

METEOROLOJİK VERİLERDE 9 KAT ARTIŞ

Yeni sistemin en dikkat çeken noktalarından biri, meteorolojik veri toplama kapasitesindeki büyük artış oldu. Önceden 84 istasyondan elde edilen veriler artık 730 farklı noktadan toplanacak. Böylece Türkiye'nin farklı iklim bölgelerinde çok daha hassas ve bölgeye özgü enerji analizleri yapılabilecek. Ayrıca rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları da enerji kimlik belgelerinin hesaplamalarına doğrudan dahil edilecek.

Binalar1

Sabah yürüyüşünüz zorluğa mı dönüştü? Dikkat, vücudunuz sinyal veriyor olabilir!
Sabah yürüyüşünüz zorluğa mı dönüştü? Dikkat, vücudunuz sinyal veriyor olabilir!
İçeriği Görüntüle

ISI YALITIMI KALINLIKLARI ARTIYOR

Yapılan düzenlemeyle Türkiye genelinde uygulanacak ısı yalıtımı kalınlıkları artırıldı. TS 825 standardı doğrultusunda yapılan değişiklikle birlikte, İstanbul gibi ılıman bölgelerde dahi yalıtım kalınlığı 5-6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkarıldı. Böylece sadece kışın ısınma değil, yaz aylarında soğutma ihtiyacı da göz önünde bulundurularak, yılın her döneminde daha konforlu yaşam alanları oluşturulması hedefleniyor.

AVRUPA STANDARTLARIYLA TAM UYUM

Yeni yönetmelikle birlikte Türkiye’de inşa edilecek tüm yeni binalar, Avrupa Birliği’nin enerji verimliliği kriterleriyle tam uyumlu hale gelecek. Bu sayede yıllık ortalama 3 bin gigavatsaat enerji tasarrufu sağlanması ve 610 bin tonluk karbon salımının önlenmesi bekleniyor. Enerji maliyetlerinin düşeceği, çevreye duyarlı, yüksek performanslı yapıların önünün açılacağı belirtiliyor.

EKONOMİYE 1,5 DOLARLIK KATKI BEKLENİYOR

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yeni sistemin yalnızca çevreye değil, ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacağını söyledi. Eruslu, "Yapılaşma trendi bu hızla devam ederse, önümüzdeki 5 yıl içinde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanabilir," dedi. Ayrıca, yüksek yalıtım sağlayan çift ve üçlü cam gibi modern yapı malzemelerine olan talebin de artması bekleniyor.

TÜRKİYE, NET SIFIR ENERJİLİ BİNALARA YAKLAŞIYOR

EYODER Başkanı Onur Ünlü ise yeni uygulamanın Türkiye'yi net sıfır enerjili bina hedeflerine yaklaştıracağını vurguladı. Ünlü, “Artık binalar sadece kışın değil, yazın da enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanabilecek. Bu değişim, ülkemizin karbon ayak izini ciddi şekilde küçültecek” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİ GÜÇLENİYOR

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz, yapılan düzenlemelerin sürdürülebilir kentleşme yolunda stratejik bir adım olduğunu dile getirdi. Ekiz, "Binaların enerji sınıflandırmasında daha gerçekçi, daha etkili ölçümleme yapılacak. Bu sayede tasarım ve uygulama süreçleri çevreci temeller üzerine kurulacak" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi