Doğal ortamlarda yetişen mantarların halk arasında büyük ilgi gördüğünü belirten Dr. Yılmaz, bu tür mantarların zehirli olup olmadığının renk, koku veya tat gibi dış özelliklerine bakılarak anlaşılamayacağının altını çizdi. “Vatandaşlar, özellikle yağışların yoğun olduğu ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde doğada mantar toplamaya yöneliyor. Ancak bu oldukça tehlikeli. Doğal alanlarda zehirli türlerin de bulunduğu unutulmamalı” dedi.
ZEHİRLENME BELİRTİLERİ SAATLER İÇİNDE BAŞLIYOR
Dr. Yılmaz, mantar zehirlenmelerinin belirtilerinin genellikle 2 ila 6 saat içinde ortaya çıktığını ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. “İlk 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat, bulantı, kusma ve terleme gibi semptomlar görülebilir. Bazı türler ise 6 saat sonra bulantı, ishal, ateş, çarpıntı ve karaciğer-böbrek yetmezliği gibi çok daha ciddi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum ölüme kadar gidebilir” diye konuştu.
BANDROL UYARISI
Zehirlenme riskine karşı en güvenli seçeneğin bandrollü kültür mantarları olduğunu söyleyen Sağlık Müdürü Yılmaz, doğada yetişen mantarların tüketilmemesi gerektiğini yineledi. “Vatandaşlarımız kesinlikle doğada topladıkları mantarları yememeli. Marketlerde veya güvenilir satış noktalarında bandrollü olarak satılan kültür mantarlarını tercih etmelidirler” dedi.
ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ 7/24 HİZMETTE
Olası bir zehirlenme durumunda vatandaşların Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden destek alabileceklerini hatırlatan Yılmaz, “114 numaralı telefon hattından 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunuluyor. Herhangi bir zehirlenme şüphesi durumunda zaman kaybetmeden bu numaradan bilgi alınmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.