İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan “İl Afet Müdahale Planı (TAMP)” çerçevesinde Çanakkale’de kapsamlı bir afet tatbikatı düzenlendi. Çanakkale Merkez ve Lapseki ilçelerinde toplam 8 noktada gerçekleştirilen senaryolu çalışmalarda, yangın, enkaz, KBRN, tahliye ve sağlık müdahalesi gibi alanlarda uygulamalı müdahale tatbikatları yapıldı.

Nazan Öncel'den sevenlerini üzecek haber! Hastaneye kaldırıldı Nazan Öncel'den sevenlerini üzecek haber! Hastaneye kaldırıldı

Tatbikata; kamu kurumları, AFAD, sağlık ve emniyet birimleriyle birlikte AYAY öğrencileri ve öğretmenleri de katıldı. Tatbikat, senaryo gereği 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbarla başladı. Ardından İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplandı ve ilgili kurumlar olay alanlarına yönlendirildi.

“Pratiklerimizi Geliştirdik, Eksikleri Tespit Ettik”

Tatbikat sonrası değerlendirmede bulunan Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, etkinliğin önemine değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Tatbikat vesilesiyle hem ekiplerimiz pratiklerini geliştirdi hem de varsa eksiklerimizi tespit etme imkânı bulduk. Deprem gibi yıkıcı afetlerde esas olan dirençli yapılar inşa etmektir.”

“Kentsel Dönüşüm Bir Zorunluluktur”

Vali Toraman konuşmasının devamında, deprem riskine karşı en etkili önlemin kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı:

“Depreme dirençli şehirler ancak kentsel dönüşümle mümkün. Vatandaşlarımızdan küçük maddi menfaatler yerine, olası bir afette can ve mal kaybının önüne geçmek için bu dönüşüme destek olmalarını istiyoruz. Bu, kişisel güvenlik açısından bir zorunluluktur.”

Toraman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yerel belediyelerin bu yöndeki çabalarının ancak halk desteğiyle başarılı olabileceğinin altını çizdi.

Kaynak: İHA