Sürecin ismine itiraz eden Koçyiğit, çözüm sürecinin güvenlik perspektifiyle değil, barışı esas alan bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini savundu.
"TERÖR MERKEZLİ BİR TANIM DEMOKRATİK ÇÖZÜMÜ ENGELLER"
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koçyiğit, isimlendirme üzerinden sürecin ruhuna zarar verildiğini belirtti. “Biz bu sürecin bu isimlendirmesine şiddetle karşı çıkıyoruz” diyen Koçyiğit, Kürt sorununun demokratik çözümünün, güvenlik odaklı bir yaklaşımla değil, toplumsal barışı esas alan bir dille ifade edilmesi gerektiğini dile getirdi. Koçyiğit, “Bu ülkede Kürt sorununun demokratik çözümünü sağlayacaksak, terör ve güvenlikçi politikalar üzerinden ifadelendirmek yerine gerçekten barışı, demokratik toplumu esas alan bir nitelendirmenin daha doğru olacağını söylemek isterim” dedi.
SÜRECİN ARKASINDA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAHÇELİ VAR
“Terörsüz Türkiye” adıyla yürürlüğe giren sürecin arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortak iradesi bulunuyor. Sürecin ismi ve içeriği, iktidar kanadınca Cumhur İttifakı'nın terörle mücadele vizyonu çerçevesinde şekillendirildi.
İlk olarak 2023 Ekim ayında kamuoyuna duyurulan süreç, Devlet Bahçeli’nin “terör örgütü kendini feshetsin” çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlı tutumu ile başlatıldı. Proje, hükümete yakın kaynaklara göre, uzun vadeli toplumsal güvenliği sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir politik hamle olarak tanımlanıyor.