İngiltere’de Bristol ve Manchester Üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı tarafından yürütülen araştırma, eğitilmiş köpeklerin Parkinson hastalığını kokuyla yüksek doğrulukla tespit edebildiğini ortaya koydu. Araştırma sonucuna göre, köpekler deri yüzeyinden alınan sebum (deri yağı) örnekleri sayesinde hastalığı %98 özgüllükle, %80 duyarlılıkla tanıyabiliyor.

Çalışmada yer alan köpeklerden biri Golden Retriever "Bumper", diğeri ise Siyah Labrador "Peanut" oldu. İkisi de Parkinson hastalarına ait deri örnekleri üzerinden eğitim aldı. Ödül sistemiyle eğitilen köpekler, kısa sürede yüksek doğruluk seviyelerine ulaştı.

Belirtilerden 20 Yıl Önce Tespit Mümkün

Araştırmacılar, Parkinson’un kokusal değişikliklerinin hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce tespit edilebileceğini vurguladı. Çalışma tarafsız koşullarda ve çift kör deneylerle yürütüldü; ne eğiticiler ne de örnekleri hazırlayan ekip örneklerin kime ait olduğunu biliyordu.

Uzmanlardan Erken Teşhis Vurgusu

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” dedi.

Bristol Üniversitesi’nden Nicola Rooney, “Bu çalışmada elde edilen yüksek doğruluk, Parkinson hastalığının belirgin bir koku profili olduğunu gösteriyor. İleride invazif olmayan, hızlı ve düşük maliyetli bir teşhis yöntemi geliştirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Adenovirüs tehlikesine dikkat! Çocuklara havuzdan bulaşabilir
Adenovirüs tehlikesine dikkat! Çocuklara havuzdan bulaşabilir
İçeriği Görüntüle

Manchester Üniversitesi’nden Prof. Perdita Barran ise, “Deri yüzeyinden alınan basit örneklerle hastalık teşhis edilebilir. Bu, erken teşhis açısından devrim niteliğinde bir bulgu” dedi.

Araştırmanın Kaynağı: Bir Koku Hikayesi

Bu araştırma, Nose2Diagnose programı kapsamında, eşi Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra eşinin kokusunda değişim fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatıldı.

Kaynak: Haber Merkezi