İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, emekli maaşlarının yetersizliğine dikkat çekerek, emeklilerin yaşadığı derin yoksulluğun ve açlığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Yüksel, iktidarın sosyal devlet ilkesini göz ardı ettiğini savunarak, emeklilerin ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Yüksel konuşmasına şöyle başladı:

"Ev kiralarının ortalama 15 ile 20 bin lira olduğu ülkemizde en düşük emekli maaşını 10 bin liraya, dul maaşını 7 bin 500 liraya, yetim maaşını 2 bin 500 liraya çıkartarak 2024 yılını "Emekliler Yılı" ilan eden iktidar sahipleri, siz hangi ülkede yaşıyorsunuz? Bu yaşam şartlarında 2024 yılı olsa olsa emeklilerin sürünme yılı, iktidar için de utanç yılı olur" 

Emekli Maaşlarının Yükseltilmesi İçin Çağrı

Yüksel, emekli maaşlarının bağlama oranının yüzde 70'e çıkarılması gerektiğini belirterek, emeklilere derhal refah oranı verilmesi çağrısında bulundu. 2008 yılında çıkarılan yasa ile aylık bağlama oranlarının yüzde 70'ten yüzde 45'e düşürüldüğünü hatırlatan Yüksel, bu durumun emeklilerin yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Yüksel şu şekilde konuştu:

"Sizden önce emekli ikramiyesi ile ev otomobil alınırdı, şimdi bir senelik kira bile ödenemiyor. Acilen aylık bağlanma oranını yüzde 70'e çekerek, bu mağduriyete son verin." 

İlaç ve Muayene Katkı Payı Muafiyeti Talebi Geldi

Ayrıca, Ünzile Yüksel, emeklilere ilaç ve muayene katkı payından muafiyet sağlanması gerektiğini belirtti. Bu adımın, emeklilerin sağlık harcamalarını azaltarak ekonomik yüklerini hafifleteceğini ifade etti. Yüksel, "Emekliye derhal refah oranı verilmeli. İlaç ve muayene katkı payından muaf hale getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

TÜFE Hesaplamalarında Adalet İstemi

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hesaplamalarında adaletin sağlanması gerektiğini vurgulayan Yüksel, bu hesaplamalarda mecburi harcama kalemlerinin baz alınması gerektiğini dile getirdi. Gerçek yaşam maliyetinin hesaplanmasında, emeklilerin en temel ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Yüksel konu hakkında şu şekilde konuştu:

TÜFE (tüketici fiyat endeksi) hesaplanırken; baz alınan enflasyon sepetindeki harcama kalemleri, mecburi harcama kalemlerinden oluşturularak kişilerin gerçek yaşam maliyeti baz alınmalıdır. Sürücü kursu, gezi turu, kadın montu, düğün, nişan, salon kiraları değil; hani gıda, hani konut kiraları, neden o sepette yok? Niye gerçekten halkın mecburi olarak kullandığı metalar, o sepetin içinde yok? Memurlara verilen seyyanen zam, tüm emeklilere verilsin. Aynı ülkede yaşayan, aynı pazarda alışveriş yapan bu insanlara bu ayrımcılık niye? 16 milyon emekliyi yok mu saydınız?

Emeklilere Ayrımcılık Yapılmaması İsteniyor

Son olarak, Yüksel, memurlara verilen seyyanen zammın tüm emeklilere verilmesi gerektiğini savunarak, aynı ülkede yaşayan ve aynı pazarda alışveriş yapan insanlara yapılan ayrımcılığın son bulması gerektiğini dile getirdi.

Muhabir: Haber Bülteni