Etkinlik, Türkiye'nin ticaret ve gastronomi merkezi İstanbul'da 27-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Söz konusu fuar, uluslararası iş birliklerinin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
KATILIM YOĞUN OLACAK
Organizasyona, Hindistan’dan Küba’ya, Kolombiya’dan Güney Afrika’ya kadar dünyanın dört bir yanından alım heyetleri geliyor. Masrafları organizasyon tarafından karşılanan 1.200 kişinin yanı sıra, kendi imkanlarıyla gelenlerle birlikte toplamda yaklaşık 5.000 yabancı ziyaretçinin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.
SEKTÖRE CAN SUYU
Etkinliği düzenleyen Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, bu buluşmanın sektöre büyük katkılar sağlayacağını vurguladı. Topuz, “Şu an veri tabanımızda 110 farklı ülkeden 18 bin firmanın bilgisi yer alıyor. Geçen yıla göre Amerika, Rusya ve Mısır’dan yoğun ilgi görüyoruz. Sektör olarak yüksek sezona girdik. Önceki aylarda alınan siparişlerin sevkiyatları yeni başladı” dedi.
Topuz, Türkiye’nin stratejik konumu, üretim kalitesi ve ürün çeşitliliği ile küresel pazarda dikkat çektiğini ifade ederek, "Yıl sonunda geçen seneye göre yaklaşık yüzde 10’luk bir ihracat artışı yakalayarak 6 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
"BARIŞ UMUTLARI TİCARETİ HAREKETLENDİREBİLİR"
Bekir Topuz ayrıca, Türkiye çevresindeki jeopolitik gelişmelerin sektöre etkisine de değindi. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesinin, bölge ile olan ticareti iki katına çıkarabileceğini belirtti. “Rusya ile yaşanan para transferi sorunlarının çözülmesi, ticaretin önünü açacaktır. Ayrıca Suriye’deki şehirlerin yeniden inşası süreci ve ABD’nin yaptırımları kaldırma planı da sektöre olumlu yansıyacak. Bu iki bölgenin normale dönmesiyle birlikte ihracatta ciddi bir sıçrama bekliyoruz” dedi.
TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR
Topuz, Türkiye'nin gastronomik zenginliğine de dikkat çekti:
“İç Anadolu’dan Ege’ye, Karadeniz’den Trakya’ya kadar her bölgenin farklı mutfak kültürü var. Bu kültürel çeşitlilik sayesinde her yemek için özel pişirme ekipmanları üretilebiliyor. Bu da Türk mutfak ürünlerini dünyada benzersiz kılıyor.”
FAS PAZARI ÖN PLANDA
Bekir Topuz’un vurguladığı önemli noktalardan biri de Fas oldu. 2030 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkede, stadyum, otel ve restoran yatırımlarının artması bekleniyor. “Fas, mutfak sektöründeki toplam ithalatının yüzde 18’ini Türkiye’den yapıyor. Bu büyük bir avantaj. Önümüzdeki yıl bu pazara özel önem vereceğiz, ziyaretler gerçekleştireceğiz. Fas’a ihracatımızın en az iki kat artmasını bekliyoruz” dedi.
EKONOMİYE DE KATKI SAĞLAYACAK
Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu Başkanı Güçlü Kaplangı da organizasyonun önemine değinerek, “Bu fuar sadece sektörümüz için değil, ülkemizin ekonomisi için de büyük bir kazanım olacak. Bu etkinlik bizim düğünümüz gibi. Şimdiden emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.