10 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2 ve 3'üncü maddeleri gereğince Dışişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Duran getirildi.

İletişim Başkanlığı’nda yaşanan görev değişiminin ardından önceki başkan Fahrettin Altun’un “tasfiye edildiği” iddiaları gündeme gelirken, gazeteci Celal Eren Çelik’ten dikkat çeken bir kulis bilgisi geldi. Çelik, Altun’un kabine revizyonu sonrası bakan olabileceğini öne sürdü.

CHP lideri Özel'den Adana mitinginde sert sözler: "Seni yüzde 29'la oturtmam"
CHP lideri Özel'den Adana mitinginde sert sözler: "Seni yüzde 29'la oturtmam"
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın atanması sonrası kamuoyunda “Fahrettin Altun görevden alındı” yorumları yapılırken, bu değişikliğin perde arkasına dair kulis bilgileri yeni bir boyut kazandı. Araştırmacı-gazeteci Celal Eren Çelik, Altun’un yalnızca görevinden alınmadığını, aksine "güçlenerek" yeni bir sürece hazırlandığını iddia etti.

"GÖREVDEN ALMA ZORUNLUYDU, SÜRE DOLMUŞTU"

Çelik’e göre Altun’un görevden alınmasının arkasında idari bir zorunluluk var. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kuruluş statüsünde, başkanlık süresi sınırlı. Altun bu sürenin sonuna geldiği için teknik olarak yerini bırakmak zorunda kaldı. Aksi durumda kurumda herhangi bir idari işlem bile yapılamayacak bir boşluk oluşacaktı.

“ALTUN, GÖREVİNİ KENDİ EKİBİNE DEVRETTİ”

Altun’un yerine atanan Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın da eski yol arkadaşı ve SETA’daki koltuğunu devralan isim olduğunu belirten Çelik, Duran’ın uzun süredir Altun’un ekibinin bir parçası olduğunu vurguladı. “Altun sadece koltuğu devretti, kontrol hala onda” ifadelerini kullanan Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda “gizli devamlılık” olduğunu ileri sürdü.

"PASİF GÖREV DEĞİL, AKSİNE TERFİ"

Fahrettin Altun’un Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanlığı'na atanması ise muhalif çevrelerde “pasif göreve çekildi” şeklinde yorumlanmıştı. Ancak Çelik’e göre bu atama, teknik anlamda bir gerileme değil, kurumsal olarak bağımsız ve güçlü bir yapıya geçiş anlamı taşıyor. TİHEK, kendi bütçesi ve karar mekanizması olan özerk bir yapı ve Adalet Bakanlığı'yla ilişkilerinde bağlayıcı yetkilere sahip.

KABİNE REVİZYONUNDA BAKAN OLABİLİR

Çelik’in en dikkat çekici iddiası ise Altun’un yakın zamanda yapılması beklenen kabine revizyonu sonrası bakan olacağı yönünde. Bu gelişme gerçekleşirse, Altun'un yalnızca kendi kariyerini değil, medyadaki etkisini de genişleteceği öngörülüyor. Zira iddiaya göre, TRT, Anadolu Ajansı ve İletişim Başkanlığı gibi kritik medya kurumları da Altun’un ekibine teslim edilecek.

TRT VE AA'DA DA ATAMA BEKLENTİSİ

Gazeteci Çelik'in aktardığı kulis bilgilerine göre, TRT Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Eker’in Anadolu Ajansı Genel Müdürü, mevcut AA Genel Müdürü Serdar Karagöz’ün ise TRT Genel Müdürü yapılması bekleniyor. Her iki ismin de Altun’un en yakın çalışma arkadaşları olduğu biliniyor.

RTÜK BAŞKANI BAKAN OLMAK İSTİYOR

Öte yandan, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in de TRT Genel Müdürlüğü için nabız yokladığı ancak bu pozisyonun Altun’un ekibinden Serdar Karagöz’e gideceği, Şahin’in ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için kulis çalışmalarına başladığı iddia ediliyor.


Kaynak: Fatma Doğanay