Ulus bölgesinde bulunan hanlar, özellikle Osmanlı döneminden kalan izlerle dikkat çekmektedir. Bu hanlar, dönemin ticaretinin canlı olduğu zamanlardan kalan tarihî miraslar arasında yer alıyor.. Ankara'nın Hanları, şehrin kültürel zenginliğine katkıda bulunan ve tarihi dokuyu koruyarak gelecek nesillere aktaran önemli yapılar arasındadır... Peki, Ankara'nın en eski hanları nerede? 


HANLARI GÖRMEK İÇİN SAYFA DEĞİŞTİRİNİZ>>

Çengelhan, Kanunî Sultan Süleyman döneminde 1522–1523 yıllarında yaptırılmıştır. Ankara Kalesi'nin bulunduğu bölgede konumlanan Çengel Han, müze olarak kullanılan Safran Han ve butik otel olarak hizmet veren Çukur Han ile birlikte aynı yönetim tarafından restore edilmiş ve işletilmiştir. Bu yapılar kümesi, birbiriyle ilişkilendirilerek farklı kullanımlarla hizmet veren bir bölge oluşturmaktadır.


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>>

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde yer alan Pirinç Han, günümüzde çoğunluğunu antikacıların oluşturduğu dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır.


Pirinç Han, 1508 yılında II. Beyazıt tarafından İstanbul'daki cami ve imaretine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Hanın mimarları, Sultan Şah oğlu Yakup Şah bin Sultan Şah ve Abdullah oğlu Ali'dir.


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>>

Pilavoğlu Hanı, açıldığı ilk dönemlerden günümüze kadar farklı amaçlarla kullanılmış bir yapıdır. Tarihî süreç içinde çeşitli işlevler görmüş olan han, Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılmıştır. Bu dönemde, çevresindeki diğer hanlar gibi, han içinde kadın ve çocuk mahkûmların da bulunduğu bilinmektedir. Tahmini olarak 16.-17. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen Pilavoğlu Hanı, ahşap hatıllı, kiremit çatılı ve klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bir yapıya sahiptir. Tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşan bu han, Ankara'nın kültürel mirasına önemli bir katkı sunmaktadır.


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>>

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, tarihi bir yapı olan Suluhan, Ulus'ta bulunmaktadır. İki katlı ve iki avlulu olarak bilinen  şehir hanı, II. Bayezid Devri'nin emirlerinden Hasan Paşa tarafından 1508 - 1511 yılları arasında inşa edilmiştir. Suluhan, toplamda iki katlıdır ve 26 odası bulunmaktadır. Han içerisinde ayrıca 54 dükkan da yer almaktadır.


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>>

Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında bir dönem askeri karargah olarak kullanılmış ve Cumhuriyet'in ilanından sonra cezaevi olarak işlev görmüştür.


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>>

Aslen Kayserili olan ve Ankara'ya yerleşen Hacı İbrahim Bin Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Vakfiyesi 1512 tarihlerinde düzenlenmiş olduğuna göre hanın bu tarihlerde yapıldığı tahmin ediliyor.


Cumhuriyet'in ilk yıllarında diğer bazı hanlarla birlikte cezaevi olarak kullanılan han, Koç ailesi tarafından restore edilmiştir. Şu anda Çengel Han olarak bilinen bu yapı, Rahmi Koç Müzesi'nin ek binası olarak kullanılmaktadır.