Turunçgil uzun antenli böceği (TUB), karantinaya tabi bir zararlıdır ve turunçgil başta olmak üzere fındık, elma, armut, kiraz, akçaağaç, kızılağaç, huş ağacı, gürgen, kayın, çınar, dağ muşmulası, kavak, söğüt, karaağaç türleri ve atkestanesi gibi önemli konukçular üzerinde zarar vermektedir. Bu böcek, fidan ve ağaçlara ciddi zararlar veren, kimyasal mücadelesi olmayan, yayılma olasılığı yüksek ve tahripkar bir zararlı organizmadır.

Turunçgil uzun antenli böceği (TUB), birçok ağaç türüne zarar verir. Turunçgil, fındık, elma, armut, kiraz, akçaağaç, kızılağaç, huş ağacı, gürgen, kayın, çınar, dağ muşmulası, kavak, söğüt, karaağaç türleri ve atkestanesi gibi ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler TUB'un en önemli konukçuları arasındadır.

Bu zararlı böcek, gövde ve dallar içinde tünel açarak ağacı zayıflatarak ölümüne neden olur. Aynı zamanda, birçok farklı ağaç türünde zararlı olduğu için orman ekosistemini önemli ölçüde bozabilir.


TUB'un kimyasal veya biyolojik kontrol yöntemi bulunmamaktadır ve geçici ruhsat alan bitki koruma ürünleri dışında etkili bir mücadele yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu zararlı böceği yok etmek için binlerce ağaç yok edilmiştir.

Ülkemizde ilk kez 2014 yılında İstanbul'da tespit edilen bu zararlı böcek, bulunduğu fidan ve ağaçlar imha edilerek kontrol altına alınmıştır. 2016 yılında Antalya ilinde bir fidanlıkta yeniden tespit edilen bu zararlı, hızla yayılmasını önlemek adına fidanlar imha edilmiştir. Ardından tespit edilen ağaçlarda da benzer şekilde müdahale edilmiştir.


2017 yılında, Trabzon ilinin Maçka ilçesinde fındık alanlarında görülen bu zararlı böcek, tespit edildiği alanlarda ağaçların imha edilmesiyle kontrol altına alınmıştır. 2018 yılında Sakarya ilinde süs bitkisi üretim alanında tespit edilen zararlı, hızlı bir şekilde müdahale edilerek fidanlar imha edilmiştir.





Diyarbakır ilinde 2021 yılında bir siteye ait bahçede tespit edilen bu zararlı böcek için kontrol ve eradikasyon çalışmaları devam etmektedir. Zararlı böceğin tespit edildiği alanlarda kontrol ve eradikasyon çalışmaları hızla sürdürülmekte ve yayılmasının önlenmesi için gereken önlemler alınmaktadır.






Turunçgil uzun antenli böceği (TUB) nasıl yok edilir?



  • Karantina: TUB'nin yayılmasını önlemek için bulaşık alanlar karantinaya alınır.

  • Bulaşık ağaçlar kesilip, imha edilir: Tüm bulaşık ağaçlar kesilir ve imha edilir.

  • Kimyasal mücadele: TUB'ye karşı geçici kullanım izni verilen bitki koruma ürünleri ile ergin böceğe karşı ilaçlama yapılır.

  • Kapsamlı sürvey: Bulaşık alanın çevresinde bulunan kamu ve özel mülklerdeki tüm konukçu bitkiler, Bakanlığın eğitimli teknik personeli tarafından incelenir. Ayrıca fidanlık kontrolleri yapılır.

Siz ne yapabilirsiniz?


Ev, site, park ve bahçeler ile sokaklardaki diğer ağaçları Turunçgil Uzun Antenli Böceği (TUB) belirtileri açısından kontrol edebilirsiniz. İşte adım adım yapabilecekleriniz:



  1. Güneşi seçin: TUB ergin böcekleri Mayıs'tan Ekim'e kadar aktiftir, bu yüzden güneşli bir günü tercih edin.

  2. Ağacın alt dallarını ve gövdesini tarayın: Zararlının belirtileri açısından ağacın alt kısımlarını ve gövdesini dikkatlice inceleyin.

  3. Yavaşça inceleyin: Uygun bir noktada durun ve gövde ile dalları dikkatlice incelerken ağacın en tepesine kadar bakın.

  4. Hareket edin: Ağacın çevresinde dolaşarak, incelenmemiş bölgeleri kontrol edin ve 3. adımı tekrarlayın.

  5. Her yeri kontrol edin: Tüm ağaç incelenene kadar bu adımları tekrarlayın.

  6. TUB tespit ederseniz: Eğer TUB görürseniz, onu bir kavanoza koyun (TUB'un insanlara doğrudan bir zararı bulunmamaktadır). TUB zararına benzeyen bir şey görürseniz, sokak konumunu ve zararın ağaçta nerede olduğunu not edin ve en yakın İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirin. Bu sayede zararlı ile ilgili erken müdahale sağlanabilir.