Kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olan rahim ağzı kanseri ya da tıbbi adıyla serviks kanseri, tedavisi mümkün hastalıklardan biri. En yaygın nedeni HPV (Human Papilloma Virüs) olan rahim ağzı kanseri, rahim ağzını kaplayan hücrelerin anormal şekilde çoğalıp büyümesi ile oluşuyor. Erken teşhis bu hastalık için de son derece önemli. Peki bu hastalıktan korunmak mümkün mü, tedavisi ve aşısı var mı?
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
HPV, rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinen en büyük etkendir. HPV cinsel yolla bulaşabilen, yetişkinlerin neredeyse tümünün hayatları boyunca karşılaştığı bir virüstür. Vücut genellikle HPV ile karşılaştığında bu virüsü yok eder. Ancak 150'den fazla türü olan HPV'nin bazı türleri kansere yol açabilir.
Rahim ağzı kanseri tanısı biyopsi alınıp patolojik inceleme neticesinde konulur. Tarama programlarında saptanan bulgular neticesinde daha detaylı incelemelerle alınan biyopsiler (kolposkopik biyopsi, Leep biyopsi, konizasyon vb.) ile de tanı konulabiliyor.
Serviks kanseri taramasında yıllardır Pap Smear testi kullanılır. Yakın dönemde yüksek riskli HPV’lerin taranması yöntemiyle de serviks kanseri taraması yapılabilmektedir.
Genel olarak rahim ağzı kanserinin risk faktörleri ise şöyle sıralanabilir:
- Çok eşli olmak
- Cinsel ilişkiye 20 yaşından önce başlanmak
- Sigara içmek
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması.
- Genital organlarda viral ve bakteriyal enfeksiyonların sıkça görülmesi
- Çok sayıda doğum yapmak
- Sosyoekonomik düzeyin düşük olması
- C vitamini ve A vitamini eksikliği
Bu kanser türürün en sık görülen üç belirtisi; cinsel ilişki sırasında hissedilen acı ya da ağrı, döngüsel olmayan vajinal kanamalar ve olağandışı vajinal akıntıdır. Ayrıca şu belirtilere de rastlanabilir:
- Karın bölgesinde, vajende şişkinlik ve doluluk hissi
- Karında ağrı ve acı
- İdrar yaparken zorlanmak
- Vücudun alt bölgesinde ve bacaklarda şişlik
- Böbreklerde ağrı
- Planlanmamış kilo kayıpları
- İştahsızlık
- Kemiklerde ağrı
- Yorgunluk, halsizlik
Rahim ağzı kanseri, önlenebilen kanser türlerinden biridir. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı etkin koruyuculuğu nedeniyle aşıyı tavsiye eder. Yetişkinlere ek olarak erkek ve kız çocuklarının aşılanması gerekir. HPV aşısı, HPV’nin kanser yapabilecek türlerine karşı %100’e yakın koruma sağlar. HPV aşısının ikili, dörtlü ve dokuzlu olmak üzere 3 çeşidi bulunmaktadır.