Şengör, şu ifadeleri kullandı:
"Gerçekçi olmak mecburiyetindeyiz. Her şey güllük gülistanlık deyip de kendimizi aldatıp yaşayamayız. İstanbul’da olacak felaketi düşünemiyorum. Korkunç olacak ve bunun için tedbir alınmadığından emin olun”

Prof. Dr. Şengör, sunumunda Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın İstanbul’dan başlayarak Marmaraereğlisi’ne kadar uzandığını ve bu hareketli fayın bölgedeki deprem riskini doğrudan etkilediğini vurguladı.

Beklenen depremin büyüklüğünün 7,6 olabileceğini ifade eden Şengör, "Marmaraereğlisi şu anda büyük bir risk altında. Eğer burada büyük çaplı bir yer kayması meydana gelirse, tsunaminin oluşması kaçınılmaz olabilir. Yapılan araştırmalara göre, böyle bir senaryoda Yeşilköy ve Hava Harp Okulu civarında dalga yüksekliği 7 metreye kadar ulaşabilir" dedi.

Deprem konusunda gerçekçi olunması gerektiğini vurgulayan Şengör, yetkililerin ve vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

Celal Şengör, "Karanlık bir tablo çiziyor olabilirim ama biz bilim insanları olarak gerçekleri konuşmak zorundayız. Her şey yolundaymış gibi düşünmek, bizi büyük bir felakete sürükleyebilir. İstanbul'da yaşanacak felaketin etkilerini tahayyül etmek bile zor. Ancak şundan emin olabilirsiniz ki, bu felaket için yeterli önlem alınmadı" diye konuştu.

Uzmanlar da İstanbul ve çevresindeki binaların depreme dayanıklılığının gözden geçirilmesi, tsunamiye karşı kıyı bölgelerinde önlemler alınması ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.