Marmara ve Kahramanmaraş felaketleriyle deprem gerçeğini kabullenmiş görünen Türkiye, depreme dirençli şehirler için kolları sıvadı…
DEPREME DİRENÇLERİ ŞEHİRLER İÇİN ÖNEMLİ GELİŞMELER>>>
DİRENÇLİ ŞEHİR NE DEMEK?- Değişen koşullara göre kendisini dönüştürebilen, değiştirebilen ve geliştirebilen şehirler dirençli sayılıyor. Bu tür yerleşim yerleri ekonomik, kurumsal, çevresel ve sosyal alanlarda fonksiyonlarını devam ettirebilen şehirler olarak kabul ediliyor.
100 BİN KÖY EVİ- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunurken, depremden etkilenen 11 şehirde, 451 bin 297 bağımsız bölümün büyük kısmının ihale sürecini tamamlayarak inşasına başladıklarını ve 4 bin 333 köyde, 50 bini çelikten, toplam 100 bin köy evini inşa ettiklerini söyledi.
2025 YILI SONUNDA- Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki afad konutlarının teslimine ilişkin, “Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz. 2025’in sonuna doğru tüm hak sahiplerini konut ve işyerine kavuşturmayı hedefliyoruz”. dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'in depreme hazırlanması kapsamında Dünya Bankası işbirliğiyle Dirençli Şehirler Projesini başlattıklarını, İzmir dahil 5 şehirde hak sahiplerine 180 ay vade ve yüzde 0,69 gibi çok düşük maliyetle 2,5 milyon liralık finansman sunduklarını aktardı.
DİRENÇLİ ŞEHİRLER NELERİ KAPSIYOR?- İzmir’in Pilot il seçildiği projede İstanbul, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'daki riskli yapılar dönüştürülecek ve bunda enerji verimliliği esas olacak. Proje kapsamında iklim dostu ve afetlere dayanıklı konut ve iş yeri yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkanı sağlanacak.
Proje kapsamında 2,5 milyon liraya varan kredi desteği aylık yüzde 0,69 faiz ve 180 ay vadeyle verilecek.