Yıllarca müze olarak kullanılan ve 24 Temmuz 2020’de cami olarak ibadete yeniden açılan Ayasofya Cami’nin üst katının turistlere 25 Euro karşılığında ziyarete açılması tepki çekerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’ da Ayasofya ile ilgili yaptığı açıklama yeniden gündeme geldi. Erdoğan’ın açıklamaları ve Ayasofya Camii’nin üst katının Hristiyan ya da başka dinlere mensup turistlere ziyarete açılması “Dinler Arası Diyalog” tartışmalarını da beraberinde getirdi.
HABERİN DEVAMI DİĞER SAYFADA>>>
Doğu Roma İmparatorluğu'ndan Bizans'a, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyete uzanan dünyanın en önemli tarihi yapılarından biri olan Ayasofya, yaklaşık 4 yıl önce cami olarak yeniden ibadete açıldı.
Müze olduğu dönemde yapılan tartışmalar cami olduktan sonra da devam ediyor. 24 Temmuz 2020’de camiye çevrilen Ayasofya Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan bir kararla üst katının ücretli hale getirilmesinden sonra yeni bir işleve büründü. Caminin girişi Müslümanlar için ibadete açık kalırken üst kısım ise yerli ve yabancı turistlere 25 Euro (850 TL) ile ziyarete açılarak müze statüsüne çevrildi.
Yaşanan bu gelişme toplumun büyük kesimi tarafından tepkiyle karşılanırken Müslüman ve gayrimüslimlerin camiye birlikte giriş yapmaları ya da ibadet etmeleri Dinlerarası Diyalog projesi için atılan bir adım olarak da yorumlandı.
ALTI CAMİ ÜSTÜ MÜZE!
Ayasofya Camii 15 Ocak 2024 itibariyle galeri ve ibadethane olarak düzenlenerek ziyaret girişleri de ikiye ayrıldı. Ayasofya'nın ikinci katı kepenkli bir kapıdan girilen ücretli müzeye dönüştürüldü. İbadethane kısmına sadece Müslümanlar girebilirken, üst kattaki galeri bölümüne ise herkes 25 euro ödeyerek girebiliyor.
ERDOĞAN’IN AYASOFYA MESAJI VE DİNLERARASI DİYALOG
Ayasofya Camii ile ilgili yapılan son düzenleme Türkiye’deki birçok kanaat önderi tarafından eleştirilirken caminin hem Müslümanlara hem gayrimüslimlere ortak hizmet vermesi akıllara 3 bin yıllık Vatikan projesi olan ve Fetullah Gülen Örgütü tarafından Türkiye’de yaygınlaştırılmak istenen Dinlerarası Diyalog projesini bir kez daha akıllara getirdi.
Öyle ki bazı yorumcular Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019’da yaptığı bir konuşmayı hatırlatarak Ayasofya Camii üzerinden yeni dünyanın yeni din projesi olan Chrislam için bir ön çalışma olduğu yorumlarını yaptı.
Erdoğan’ın “Mescid-i Aksa Müslümanların ve Hristiyanların ortak mabedidir; Ayasofya’da da bu adımı atacağız” konuşması hafızalardaki yerini korurken Ayasofya Camii ile ilgili yapılan yeni düzenleme gelecekte de Ayasofya üzerinden başka planların uygulanabileceği endişelerini arttırdı.
DİNLER ARASI DİYALOG PROJESİ NEDİR?
Dinlerarası diyalog esas olarak 1892’de ABD’deki büyük sermaye sahiplerinin finansı ile başladı. İlahilik ve peygamber inancının olmadığı bu projede amaçlanan başlıca hedefler ise “İnsanlık dini” oluşturmak ve Kur’an’ı tüm dünyada ortadan kaldırmak...
Fetullahçı Terör Örgütü'nün lideri Fetullah Gülen'in Türkiye'deyken başlattığı Dinlerarası diyalog faaliyetleri Türkiye’de “Chrislam” yani Hristiyan ve İslam’ın sentezlenmesi amacı taşıyordu.
Vatikan merkezli bir proje olan "Dinlerarası Diyalog" FETÖ taracılığı ile Türkiye'de hayata geçirilerek İslam büyük ölçüde tartışılır hale getirildi. Proje kapsamında kilise evler açıldı, Din Kültürü ve Ahlâk bilgisi ders kitaplarına İncil'den ve Tevrat'tan bölümler yerleştirilerek Kelime-i Tevhid ve Peygamber Efendimiz’in varlığı ve düşünceleri adeta yok sayıldı.
Yeni dünya düzeni için küresel güçler tek bir din oluşturma projesi kapsamında tüm dinleri tek çatı altında toplamak için planlarını sürdürürken Ayasofya Camii üzerinden atılan bu adım ne yazık ki gelecekte bu projeye açık bir kapı bırakıyor.